KVINESDAL: — Tjostolvs mor, Mathilde, ringte meg like før nyheten sprakk i pressen. Hun uttrykte en enorm fortvilelse. Det var tragisk å få dødsbudskapet, sier Rune Edvardsen til Fædrelandsvennen.

Han er evangelist og daglig leder i Troens Bevis i Kvinesdal. Edvardsen står Moland-familien nært. For tiden oppholder han seg i Kambodsja, hvor han mottok Tjostolv Molands dødsbudskap med stor sorg.

— Mange har kjempet for han i mange år. Jeg har selv blitt godt kjent med Tjostolv. At fengselsoppholdet skulle ende slik synes jeg er helt forferdelig, sier Edvardsen.

- Dobbeltragedie

Edvardsen besøkte sammen med Mathilde Moland de to dødsdømte nordmennene i fengselet i Kongo fem ganger.

— Dette er en dobbelttragedie. Først ble de uskyldig dømt, og så ender det på denne måten. Det er forferdelig for familien, sier evangelisten.I mai 2009 ble Moland og French pågrepet og mistenkt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. De ble dømt til døden for drap og spionasje. I 2011 behandlet landets høyesterett deres ankesak. Dødsdommen ble opprettholdt.

Kritiserer norske myndigheter

Tjostolvs far, Knut Moland, har rettet krass kritikk mot norske myndigheter etter sønnens død.

— Jeg forstår veldig godt Knut, som har sloss for sin sønn fra første dag. Det er ikke rart han reagerer med alle sine følelser. Det kunne helt klart vært gjort mer fra Utenriksdepartementet for å få hjem Tjostolv og Joshua. Men jeg vil ikke diskutere det i dag. Denne tragiske dagen er ikke riktig tidspunkt, sier Edvardsen.

- Forferdelig situasjon

Han sier at det er umulig å sette seg inn i hvordan hverdagen til de to nordmennene har vært de siste fire årene.

— Å sette seg inn i deres situasjon er det ingen som klarer. De har hatt en forferdelig situasjon i mange år. Nå har Tjostolv mistet livet i ung alder for noe han ikke har gjort, sier evangelisten.Edvardsen skryter av hvordan Tjostolv har holdt motet oppe mens han satt fengslet.

— Tjostolv er en mann jeg lærte å kjenne på en god måte. Det er utrolig hvordan han og Joshua taklet motgangen de opplevde. De var to store menn, sier han.