– Det foreligger ingen planer om å etablere fengsel i Agder. Justis— og beredskapsdepartementet vil ha en enhetlig plan for hele landet før vi går videre med Agder, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

Både Vennesla, Evje og Hornnes og Lillesand kommuner har kjempet hardt for å få fengsel i sine kommuner.

I Fædrelandsvennen 7. september sa daværende justisminister Grete Faremo at det skulle bli minst ett og kanskje to fengsler i Agder. Stoltenberg-regjeringen hadde ikke konkludert med lokalisering, men iverksatt kvalitetssikrings- og prosjekteringsarbeid som skulle pågå i ett eller to år, fram mot byggestart.

Valgflesk

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i justisdepartementet kan ikke love nytt fengsel i Agder. Foto: Justisdepartementet

— Det må ha vært valgflesk, fordi da vi i den nye regjeringen kom til justisdepartementet, fantes det ingen planer, selv om hun forsøkte å gi inntrykk av det, sier statssekretær Brein-Karlsen.Dette avviser Faremo fullstendig. Hun viser til at konklusjonen blant annet kom på bakgrunn av en rapport fra Kriminalomsorgsdirektoratet, som anslo behov for 300 plasser i Agder, enten i ett eller to fengsler. I tillegg var beslutningen ifølge Faremo, forankret i et kvalitetssikringssystem som brukes til investeringsprosjekter som koster over en halv milliard kroner.

Vedtak

— Vi gjorde et formelt vedtak i regjeringen i månedsskiftet august/september. Til grunn lå også en ett år gammel nasjonal konsekvensutredning på fengselsforholdene i hele landet, som viste at behovet er størst i Agder, sier Faremo.

— Hvorfor, Brein-Karlsen, trenger den nye regjeringen å foreta en ny utredning før den fatter beslutning?

Fordi rapportene som forelå bare viste status, det var ingen framskriving av behovet fremover

— Fordi rapportene som forelå bare viste status, det var ingen framskriving av behovet fremover, sier statssekretæren.

Feil ende

Han mener Faremo begynte i feil ende med først å vedta fengsel i Agder og så starte kvalitetssikrings- og prosjekteringsprosessen. Mens Faremo mente den prosessen skulle være ferdig i løpet av ett til to år, kan ikke Brein-Karlsen si noe som helst om tidsplan.

— Nei, arbeidet er nettopp startet, og vi vet ikke helt hvor det skal ende. Kanskje skal dette helt til Stortinget, sier Brein-Karlsen.

Ikke garantere

— Kan du garantere at den nye regjeringen skaffer et nytt fengsel til Agder?

Vi kan verken avskrive eller garantere, vi må se hele kapasitetsbehovet for fengselsplasser i nasjonal sammenheng

— Nei, vi kan verken avskrive eller garantere, vi må se hele kapasitetsbehovet for fengselsplasser i nasjonal sammenheng, sier statssekretæren.

Til det svarer Faremo:

— Det blir uansett en forsinkelse, utredninger gir forsinkelser og det bekymrer meg. Jeg får ikke dette til å passe med tidligere utsagn fra disse partiene.

Ordfører Bjørn A. Robstad (Ap) i Evje og Hornnes kommune. Foto: Jon Anders Skau

PussigBjørn A. Robstad (Ap), ordfører i Evje og Hornnes kommune har følgende kommentar:

Da snur den nye regjeringen på det som har vært bestemt. Det synes jeg er pussig, for det er helt klart at Agder trenger et nytt fengsel

— Da snur den nye regjeringen på det som har vært bestemt. Det synes jeg er pussig, for det er helt klart at Agder trenger et nytt fengsel, sier Robstad.

I likhet med Faremo er han redd dette fører til forsinkelser på noe "alle vil være enige om er helt nødvendig".

— Risikerer Sørlandet å miste fengselet i et politisk spill i Stortinget?

— Nei, jeg tror selv Stortinget vil skjønne at Agder må få nytt fengsel.