KRISTIANSAND: I Kristiansand-skolen jobber det litt over 987 lærere. Private Samfundet skole har 35 lærere.

— Vi prioriterer videreutdanning av våre ansatte høyt. Vi oppfordrer ansatte til å søke, og noen spør vi også direkte. Videreutdanningen er den aller beste faglige kvaliteten for å gi en best mulig undervisning, mener Samfundet-rektor Brynjulf Korsmo.

Hans fire lærere skal fra høsten fordype seg i engelsk, matematikk, kunst og håndverk og skolebibliotek gjennom ordningen som er statlig delfinansiert. Den gir ekstra studiepoeng.

Har tidligere boikottet

Grunnskolekontakt i Utdanningsforbundet lokalt, Tor Anders Råbu, er ikke imponert over deltakelsen fra Kristiansand kommune. Av 20 søkere fikk 14 avslag.

— Etter tidligere å ha boikottet har Kristiansand hatt med noen lærere. Å sende seks lærere til høsten er ikke å satse på kompetanseutvikling. Det er skuffende at kommunen er så puslete i satsingen med tanke på hvor mange lærere som jobber her i byen, mener Råbu.

Vennesla og Mandal sender én lærer hver.

Tilbys gratis studieplasser

I 2006 ble en nasjonal satsing på faglig og pedagogisk kompetanseheving av lærere i norsk grunnskole og videregående etablert. Gjennom "kompetanse for kvalitet" tilbyr staten gratis studieplasser, blant annet på Universitetet i Agder. I permisjonstiden dekker staten halvparten av lønnskostnadene, mens kommunen og læreren står for 25 prosent hver. Lærerens innsats er arbeid.

Oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, sier kommunen bevisst ikke prioriterer videreutdanning av lærere. Foto: Torstein Øen

— Bevisst prioritering

Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand forklarer den lave oppslutningen med en helt bevisst prioritering.

— Ordningen er god, men den er for kostbar. At vi ikke sender flere, er en bevisst prioritering fra vår side. Vi er heldig å ha god lærerrekruttering, sier Rekve.

Kristiansand kommune må ut med 500.000 kroner for seks lærere neste skoleår. Det dekker vikarutgifter.

- For dårlig av Kristiansand

Nestleder av Utdanningsforbundet sentralt, Terje Skyvulstad, mener det er kritikkverdig av Kristiansand kommune å sende kun seks lærere på en ettårig videreutdanning fra høsten.

— I dette tilfellet er det for dårlig av Kristiansand som skoleeier. Kommunene har ansvar for kompetanseheving av sine lærere. Den nasjonale ordningen er en unik mulighet for videreutdanning, sier Skyvulstad.

Fra 2014 kommer det nye krav fra Kunnskapsdepartementet om flere studiepoeng for å kunne undervise i ulike fag.

— Det er et problem med store forskjeller mellom kommunene. En kommune satser tungt på å videreutdanne lærere, mens nabokommunen ikke gjør det. Det handler om opplæringstilbudet til barn og unge, understreker han.

Skoleåret 2012/13 deltok 1847 lærere i landet på videreutdanning. Fra høsten 1911.