KRISTIANSAND: Politiet mener énprosentklubbene består av kriminelle medlemmer. I tråd med retningslinjene fra Politidirektoratet brukes det store ressurser på å bekjempe dem i Agder.

— Å kalle seg énprosentklubb er å si at man stiller seg på siden av loven, og da påkaller man seg naturligvis oppmerksomheten til lovens lange arm, sier Leif Vagle, leder av seksjon for organisert kriminalitet i Agder Politidistrikt.

Han har fått stadig mer å gjøre med klubbene det siste året, der særlig Mongols har stått fram med flere domfelte medlemmer.

Svekket Hells Angels

Fram til 2010 brukte Agder-politiets store ressurser på hindre at den mest profilerte av mc-klubbene, Hells Angels (HA), skulle slå rot her i landsdelen.

POLITI: Leif Vagle i Agder Politidistrikt Foto: Torstein Øen

— Vi har klart å svekke deres tilstedeværelse betydelig, sier Vagle fornøyd.

Ironisk nok kan dette ha åpnet for andre rivaliserende klubber.

Våren 2011 etablert rivalen Outlaws en klubb i Kristiansand. For ett år siden kom beryktede Mongols. I vinter fikk de også en avdeling i Arendal.

Og etter fem år er Bandidos på nytt på plass med eget klubbhus i Kristiansand.

Kan ha åpnet for nye klubber

Leif Vagle medgir at andre mc-klubber kan ha benyttet Hells Angels' fravær til å satse på Sørlandet.

— Det er klart at vi stiller oss spørsmålet om det er grunnen. Poenget til de internasjonale klubbene er å skaffe seg revir, og da er det aktuelt å etablere seg i de store byene, sier Vagle.

Politiet vant et slag, men må stadig kjempe nye.

— Vi har en énprosentoffensiv uansett hvilke klubber det handler om. Strategien er å redusere dem kraftig og forsøke å hindre nye i å etablere seg, sier han.

Positivt med rivalisering

UTVIST: Leif Vagle i Agder Politidistrikt bad danske medlemmer av Hells Angels forlate landet da de kom med ferje for å delta på en fest i Stavanger sommeren 2011. Foto: Vegard Nekstad

En håndfull HA-medlemmer er fortsatt bosatt på Sørlandet, men de er medlemmer i klubber andre steder.Dette er klubbene som er aktive i landsdelen: Mongols, Outlaws, Bandidos, Coffin Cheaters, og Twin Eagles – en supporterklubb til Hells Angels. Politiets anslag er at disse har rundt 60 medlemmer til sammen.

— Det er klart at når én aktør holdes nede, som Hells Angels i Kristiansand, så baner det veien for at andre aktører prøver seg, sier BI-professor Petter Gottschalck, som har forsket på kriminalitet i mc-miljøene.

Han tror Kristiansand vil kunne oppleve rivalisering mellom mc-klubbene fremover.

— Men det kan paradoksalt nok være bra. Klubbene bruker kreftene på hverandre og hindres i den oppbyggingen de forsøker på. Det betyr naturligvis en del bråk, men borgere som holder seg unna blir ikke rammet av det, sier han.

Gottschalck sier mc-klubbenes utvikler seg i stadier mot stadig bedre organisering. De minst synlige er best organisert.

— Mongols lager mye bråk, fordi de er på det første stadiet som klubb. De er dårlig organisert og forsøker å etablere seg, sier han.

- Sju av tretten i fengsel

Mer enn tjue personer er så langt siktet i en hasj-opprulling der politiet anklager to personer knyttet til Mongols for å være de sentrale personene.

— Det er egentlig for galt å kalle Mongols en mc-klubb, politiet betrakter dette mer som en gategjeng. Vi har til gode å observere de lokale Mongols-medlemmene på en motorsykkel, sier Leif Vagle.

Ifølge politiet er 7 av 13 medlemmer enten varetekstfengslet eller soner dommer .

Fædrelandsvennen har forsøkt å få en kommentar fra Mongols-president Bjørn Richard Støle. Arendalsmannen har ikke svart på henvendelsene.