OSLO: — Det var likevel en verdig og god debatt som vi trengte, sier topp-kandidatene fra Sørlandet til stortingsvalget for Høyre, Ingunn Foss fra Vest-Agder og Svein Harberg fra Aust-Agder.

De ønsket å endre abortloven slik at det ikke lenger skal være mulig å få abort etter 12 svangerskapsuke kun basert på at fosteret er misdannet eller alvorlig sykt.

Følelsesladet

Debatten som varte et par timer under landsmøtet var til dels følelsesladet.

ARGUMENTERTE: Førstekandidat Svein Harberg fra Aust-Agder var eneste sørlandsdelegat som tok ordet under abort-saken. Han argumenterte for å endre loven. Foto: Jarle R. Martinsen

Stort sett var det kvinner som gikk på talerstolen, og blant dem som gjorde størst inntrykk på mange var tidligere forbruker— og administrasjonsminister Astrid Nøkleby Heiberg.

— Jeg blir lynende forbannet over at programkomiteen vil endre dagens abortlov. Og bruker et argument om at vi ikke vil ha et sorteringssamfunn. Tror dere det er søppel vi snakker om, tornet hun fra talerstolen.

Hun mente dette var å umyndiggjøre kvinnen.

Rettigheter

Til dette sier Harberg at Heiberg og alle andre som talte for kvinnens rettigheter i realiteten snakket om å fjerne ordningen med en abortnemnd.

— For det er altså fortsatt slik at vi har selvbestemt abort i Norge i de første 12 ukene, sier han.

Andre mente de ikke kjente igjen Høyre i denne saken og at dette var et angrep på kvinnens rettigheter. Til dette sa Erna Solberg etterpå at Høyre har hatt denne endringen i abortloven i sitt program i mange år.

— Derfor var dette en debatt for eller i mot å ta dette ut av programmet, sier Solberg.

Ikke skuffet

Ingunn Foss sier at hun ikke er skuffet over utfallet av saken.

— Nei, slik er politikk. Det viktigste var at vi hadde en åpen og flott debatt om et vanskelig tema, det fikk vi til, sier hun.

Forøvrig var det ikke en enstemmig agderbenk som stemte mot å stramme inn abortloven. Peter Gitmark var blant dem som stemte for å ha loven slik som i dag.