KRISTIANSAND: Terje Næss er leder av Kristiansand Arbeiderparti, sitter i formannskap og bystyre og hadde sønnen Markus på Utøya 22. juli i fjor. Markus klarte å svømme fra øya, og i forbindelse med rettsaken mot gjerningsmannen uttalte Næss at han var opptatt av å få tak i fakta, og få kartlagt hva som skjedde.

— Rapporten virker omfattende og viktig, og den synes å være faktabasert, sier Næss.

— Men rapporten bekrefter mine verste anelser. Det som slår meg er den oppsiktsvekkende mangel på operativ lederskap hos politiet. Dette er rett og slett oppsiktsvekkende, og ikke minst en sterk kontrast til helsevesenet, sier Næss.

Helsevesenet hadde på mange måter en mer krevende oppgave enn politiet, som i prinsippet skulle fakke en eller to gjerningsmenn. Helsevesenet gjorde sin jobb, peker Næss på.

Ikke ressurser

— Rapporten bekrefter også at politiets innsats ikke handler om mangel på ressurser, men evnen til å utnytte de eksisterende ressursene i en katastrofesituasjon. Dette er rett og slett forstemmende, sier en opprørt Næss. - Spesielt når vi kjenner konsekvensene, og dette til dels skyldes mangel på lederskap.

— Jeg blir oppbrakt når jeg hører dette fra en samlet kommisjon. Vi forventer at nødetatene i Norge skal gjøre den jobben de er satt til, at brannvesenet skal slokke en brann og så videre. Det er spesielt alvorlig når tilliten til at hjelpen skal komme i en nødsituasjon, blir svekket. Den tilliten har gjennom kommisjonens arbeid fått seg et skikkelig skudd for baugen.

Uutholdelig tanke

— Hva tenker du om at politiet hadde alle muligheter til å stoppe gjerningsmannen klokka 16.00 den 22. juli, lenge før han kom til Utøya?

— Jeg tør rett og slett ikke tenke den tanken helt ut. Det må være en uutholdelig tanke for alle dem som mistet sine barn ute på øya. Men nok en gang, disse opplysningene er oppsiktsvekkende, og de forteller om holdninger og mangel på lederskap.

Næss er opptatt av at rapportens innhold må få konsekvenser, selv om han ikke ønsker å kappe hoder.

— Jeg er overbevist om at dette må få konsekvenser, at enhver med lederfunksjoner i politiet tar lærdom av dette. De må gå tungt inn i dette, ta ansvar og sørge for å beskytte oss.

Skrape til politiet

— Hvilken tillit har du til politiet etter dette?

— Rapporten er en enorm skrape til politiet, den sier rett ut at de ikke levde opp til forventningene.

— Når jeg ser videoen med beredskapstroppen i Donald Duck-gummibåten blir det mørkt inni meg. Det er rett og slett et sjokk.

— Føler du at rapporten er god nok, at vi kan få ro etter dette?

— Jeg er overbevist om at vi har etater som har evne til å lære, og her skjer det endringer. Hver og en i politietaten må gå i seg selv og stille seg spørsmål om man er egnet til å være leder. Dette handler ikke om naivitet, en leder skal handle, skal se alvoret i en situasjon. Jeg regner med at politiet allerede er godt i gang med å analysere sin innsats med fokus på å lære, sier Næss.