BADEKAR: I dette badekaret ble Sebastian født i september i fjor, og mamma Silje Ilebekk (25) følte seg som en verdensmester etterpå. Foto: Steinar Vindsland
Vellykket: Silje Ilebekk etter fødselen med sitt andre barn ved badekaret hun fødte i på Sørlandet sykehus Kristiansand. Foto: Foto: Privat
Lykkelig mor og sønn. Foto: Foto: Privat

KRISTIANSAND: — En evaluering etter ett års prøvetid viser at vi bare har høstet gode erfaringer. Både mødrene, barna og personalet er fornøyd, og vi håper flere vil prøve, sier jordmor Berit Lunden Hustad, fagutviklingsjordmor ved kvinneklinikken på Sørlandet sykehus Kristiansand.

— Vannfødselen gjorde meg til verdensmester, sier Silje Ilebekk (25) fra Vennesla, som fødte sitt andre barn i badekaret.

Den 20. februar er det ett års jubileum for et tilbud Lunden Hustad skulle ønske sykehuset hadde hatt for mange år siden. Nå ønsker hun at flere sørlandskvinner benytter seg av muligheten til å føde i et badekar uten andre smertestillende hjelpemidler enn lystgass og akupunktur.

— 48 kvinner har født i badekaret, men Sørlandet sykehus tar i mot 2100 barn i året. Vi har kapasitet til å ta i mot flere, sier hun.

Smertene

Silje Ilebekk fra Vennesla hadde født Sunniva to år tidligere, og da hadde hun fått bruke badekaret til å senke seg ned i for å dempe smertene under riene. Men hun fikk smertestillende og fødte ikke i vann.

— Jeg er litt engstelig, og opplevelsen fra den første fødselen satt ennå i. En venninne som fødte under vann, tipset meg og jeg fikk lyst til å prøve det for å få en annen opplevelse, sier Ilebekk.

Sebastian meldte sin ankomst i september. Hun visste det ville bli smertefullt, men forberedte seg på det og da det hele var over ble hun gjennomstrømmet av mestringsfølelse og selvrespekt:

Verdensmester

— Vannfødselen gjorde meg til en verdensmester. Jeg klarte det. Jeg tålte smerten, og både jeg og Sebastian var i så god form etter fødselen at jeg fikk lyst til å reise hjem med en gang, forteller hun.

På bloggen sin har hun beskrevet det hele med tekst og bilder, og med tillatelse fra henne siterer vi:

DER kjennes det JAH!!! Lystgassen går nesten "varm" og jeg suger i meg lystgass som en gal. Det er pyton vondt! og jeg gruer meg til 8-9 centimeter for da VET jeg at panikken tar meg. Jordmor spør om noen jordmødre kan være med på vannfødselen for å se. Man må nemlig ta kurs for å få lov å "ta i mot i vann", og en del av opplæringen er å være med på noen vannfødsler. På ca 8 cm kunne jeg ikke brydd meg om en hel skoleklasse kom inn, så jeg ønsker de som vil VELKOMMEN

Bare en av sykehusets fødestuer er utstyrt med badekar. Gardiner, sengetøy og musikkanlegg er valgt ut for å skape en stemning av ro og hjemlighet. Lunden Hustad sier erfaringene viser at både mor og barn har en god opplevelse av vannfødselen. Ikke minst fravær av bedøvelse og narkose påvirker opplevelsen.

— Hvis det er en normal, planlagt fødsel vil jeg anbefale kvinner å prøve i badekar, sier Lunden Hustad og trekker fram følgende fordeler:

* Hjelper deg til å slappe av

* Stimulerer kroppens egne endorfiner (evne til å lindre smerte)

* Reduserer behov for medikamentell smertelindring

* Større bevegelighet

* Øker sjansen for at det blir god fremgang i fødselen og fødselen forblir normal.

* Skaper et beroligende miljø

* Øker generell blodgjennomstrømming

— Du trenger ikke ”bestille” badekaret før fødsel, men det er fint hvis du sier fra når du ringer føden, sier Lunden Hustad.