KRISTIANSAND: I år er den norske, militære luftmakten 100 år, og Forsvaret vil markere dette med storslåtte flyshow over hele landet. Først ute er Kjevik, med Bernt Balchen Airshow.

— Dette blir et av de største showene til Luftforsvaret, og vi håper at det skal komme opp mot 10.000 mennesker, opplyser Espen Sanna, som er sjef for Luftforsvaret skolesenter Kjevik (LSK).

Veteranfly i formasjon

Arrangementet på Kjevik har fått navn etter flygeren Bernt Balchen (1899–1973) fra Tveit i Kristiansand. Balchen er en av de mest dekorerte flygerne i landet og var med på å bygge opp den sivile luftfarten i Norge, hjalp amerikanerne å bygge flyplass på Grønland, og ble senere oberst i det amerikanske luftforsvaret.

— Balchen har tre minnesmerker i Kristiansand; Et i Tresse, en stein utenfor Avinor på Kjevik og en utenfor LSK. Her vil det bli en kransemarkering under arrangementet, forteller Sanna.

Den 12. mai kommer det veteranfly fra inn og utland, og det vil også bli oppvisninger med luftforsvarets egne fly.

— Det kommer en Spitfire og andre fly fra 2. verdenskrig som skal fly i formasjon, og det vil bli rundflyging med en Dakota som Bent Balchen fløy. Det blir nok et høydepunkt, sier Sanna.

I faktaboksen til høyre kan du se oversikten over flere av flyene som kan skues under flyshowet.

- For alle

Programmet er ennå ikke helt klart, og Sanna forteller at de håper å få hanket inn et tyrkisk areobatikk-team.

— Dette skal være et arrangement for alle, sier Sanna.

Den første norske, militære flygningen fant sted 1. juni 1912 klokken 09.30. Da steg premierløytnant Hans Fleischer Dons opp fra den provisoriske flystripen på Gannestadjordet i Borre i sin Rumpler. Dons fløy over marineanlegget på Horten, over Oslofjorden til Moss og videre til Øra ved Fredrikstad, der han landet kl. 10.05. Begynnelsen av den militære luftmakten baserte seg på personlige initiativer og private pengemidler.