KRISTIANSAND: Etter mange års planlegging legger Kristiansand Eiendom torsdag planer om utvidet og forbedret gjestehavn i Kristiansand frem for byutviklingsstyret. "Sommerbassenget" med flytebrygger skal erstattes av faste moloer.

I planene heter det at man øker fra 200 til 393 plasser, basert på en teoretisk beregning basert på at hver plass er 2,50 meter. Men i virkeligheten øker neppe antall båtplasser.

— Jeg vet ikke om det blir så mange flere plasser, det viktigste er kanskje at flytebryggene om sommeren blir erstattet av en fast molo. Stadig flere båtfolk reiser fra havn til havn, men i dag er det mange som bare reiser forbi Kristiansand, fordi gjestehavna om sommeren er så værhard, sier daglig leder Klaus Kristensen i Kristiansand Gjestehavn.

Nye moloer

Innerst ligger servicebygget til Christiansand seilforening. Denne foreslås utvidet med rundt 50 kvadratmeter. Både bygget og bryggene får universell utforming, som skal gjøre området tilgjengelig for alle.

Utover strekker Honnørbrygga seg i dag 95 meter ut i sjøen. Denne foreslås utvidet med 80 meter rett utover. Beregninger av grunnen viser at den senere kan utvides med flere hundre meter.

— Grunnforholdene var overraskende flotte, og det er langgrunt. Hvis politikerne ønsker, kan brygge senere utvides, forklarer sivilarkitekt Venke Moe hos sms arkitekter.Dagens Otterdalen småbåthavn skal ikke endres.

Det skal heller ikke dagens gjestehavn på festningssiden. Her beregner arkitektene at det i dag er 200 båtplasser. Men i virkeligheten er det ikke plass til mer enn høyst 80 båter her om sommeren, sier Klaus Kristensen, fordi så godt som ingen kommer med båter smalere enn 2,50 meter.

Endringer skjer utover

Sommerens flytebrygger går i dag 80 meter ut og 100 meter til høyre, vestover mot Odderøya. Disse foreslås å gjøres om til faste moloer, og skal huse flere båtplasser på innsiden.

Ifølge Gjestehavna er det i dag maksimalt plass til rundt 80-90 båter her, men de ligger da værhardt til. Med fast molo vil det bli anslagsvis 50-60 båtplasser her. Det kan være vanskelig å forstå at dette betyr en økt kapasitet, selv om det åpenbart blir mer attraktive plasser som vil gi bedre belegg.

— Jeg mener det blir rundt en dobling av antall plasser i det ytre bassenget. Jeg er uenig med Klaus Kristensen, og mener det reelle tallet om sommeren er maksimalt rundt 40-50, og dette øker vi til 80-90 båter, sier eiendomsforvalter Per Christian Nygård i Kristiansand Eiendom.

Skulptur

Ytterst på Honnørbrygga ligger baug-skulpturen "To like" fra 1988 av kunstneren Guri Berg.

Den er ikke foreslått flyttet, og blir liggende midt på den nye Honnørbrygga. Sms arkitekter har ikke vært i kontakt med kunstnerne.

— Egentlig ønsker vi å flytte den, men på grunn av store dimensjoner på fundamentet blir det vanskelig og dyrt. Men dette blir opp til politikerne, sier prosjektleder Venke Moe.