AGDER: — Det var ikke det at «Emil» ikke var kraftig, for stormen var like kraftig som ventet. Det som skjedde var vinden tok en sørligere bane enn antatt, forteller vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

Likevel blåste det full storm langs kysten vest i Vest-Agder. Ved Lindesnes fyr ble det målt vindkast med styrke på 32,5 m/s.

På Kjevik blåste det sterk kuling, med vindkast på 25 m/s.

Tak blåste av

Da stormen valgte en sørligere retning var det i stedet nordlige Danmark som fikk merke «Emils» kraft. Danske TV2 beskriver stormen som den verste i Danmark på syv år.

I Skagen blåste et 300 kvadratmeter stort tak av Læsø Fiskeindustri. I Hanstholm i Nordjylland blåste taket av et privathus.

— Det var heldig for sørlendingene, men dumt for danskene, sier Eriksen.

300 uten strøm

Agder Energi melder onsdag morgen om at 300 abonnenter i Marnardal er uten strøm, som følge av uværet.

— Feilen ble meldt inn rett over klokka 06.00. Vi har folk som jobber med saken nå, sier informasjonsdirektør i Agder Energi, Realf Ottesen.

Kraftselskapet hadde i natt 100 mann i stormberedskap. Ottesen kunne onsdag morgen konstantere at uværet ikke ble like ille som ventet.

— Vi puster lettet ut nå, men samtidig har det vært en nyttig gjennomgang av beredskapen. Nå må vi gå over linjenettet i de berørte områdene for å se etter potensielle feilsituasjoner, sier han.

Informasjonsdirektøren oppfordrer kunder om å ta kontakt dersom de ser trær som henger over linjene.

Politiets operasjonssentral har ikke fått melding om noen vær-relaterte hendelser i løpet av natt til onsdag.

Høy vannstand

Meteorolog Eriksen sier at selv om stormen nå har blåst over vil man fortsatt kunne merke ettervikrninger på Sørlandet.

— Vannstanden vil bare øke på frem til natt til torsdag. Den vil stige 60 til 120 cm over det som er oppgitt itidevannstabellen, sier Bjart Eriksen.