LYNGDAL: Landslagskaptein Ingvild Stensland (32) har en lang liste med store fotballøyeblikk å se tilbake på. Om to uker til kan hun føye til enda et når Stabæk møter Avaldsnes i cupfinalen.

— Cupfinalehelga er det største man kan oppleve som spiller i norsk fotball. Det er en større prestasjon å vinne ligaen, men cupen har en så stor plass i norsk fotball, forklarer Ingvild Stensland.

Fædrelandsvennen treffer landslagskapteinen hjemme hos foreldrene i Lyngdal. Etter en lang sesong, som forrige lørdag endte med henne sjuende seriegull, har hun fått noen dager fri. Det er før cupfinalen for Stabæk 23. november.

— Det er ikke ofte jeg får tid til å være her. Kanskje en uke eller to i løpet av året, sier hun.

Lang merittliste

Rett utenfor foreldrenes hus er det en forlengst gjengrodd gressbane. Det var der fotballeventyret startet for 30 år siden.

— Jeg har tilbrakt mange timer og dager her, ja, sier midtbanegeneralen mens hun kikker bort på målet som, sett bort fra det råtne nettet, ser ut til å være i god stand.

Siden den gang har Stensland en imponerende karriere å se tilbake på: Tre ganger seriemester med Kolbotn, like mange med den franske stormakten Lyon. Der vant hun også mesterligaen i 2011. Cupmester med svenske Koppabergs/Göteborg. Siden hun kom tilbake til Norge og Stabæk foran sesongen i fjor, har hun rukket å bli cup- og seriemester. På landslaget har hun to ganger vært tapende finalist i EM, 4. plass i VM og spilt OL i 2008. — Jeg har fått oppleve alt som er mulig for en norsk spiller. Jeg er veldig stolt av det jeg har fått til, og derfor er det svært lite jeg ville gjort om på om jeg hadde fått en ny sjanse, sier Stensland.

Sportslig økning i idretten

I flere år har kvinnene måttet finne seg i å komme i skyggen av herrelandslaget – uavhengig av resultatene. Det mener Stensland er i ferd med å snu.

— Det har vært en stor entusiasme rundt kvinnefotballen de siste årene, spesielt etter EM i sommer. Man får som man fortjener. Ettersom vi har gjort det så bra, da kommer det flere og ser på oss. I EM-finalen spilte vi foran 42.000 tilskuere, sier lyngdølen, og fortsetter:

— Sportslig er det et langt høyere nivå på det vi leverer. Vi har fått større status. Det er veldig gøy å være med på.

Lesbisk

Stenslands kontakt med Stabæk går ut etter sesongen, og Stensland skal ta et endelig valg på om hun vil fortsette etter cupfinalen. Når karrieren er over vil hun ta en liten pause fra fotballen, og bruke mer tid sammen med kjæresten Janne og hennes fire år gamle datter.

— Jeg kommer jo til å savne denne hverdagen. Jeg vil alltid snakke kvinnefotballens sak, så jeg blir nok ikke helt borte, sier 32-åringen, som er åpen om sin lesbiske orientering.

— Hun holder ikke på med idrett, og det er ganske godt. Det er fint å få en avkobling fra fotballen når jeg kommer hjem.

— Kan det hende dere skal ha en unge sammen også?

— Det er ikke noe vi har tenkt på foreløpig, men det kan fort hende det skjer at vi får en unge sammen etter hvert, svarer hun og smiler.

- Blant de aller, aller beste

Lise Klaveness.jpg

Kvinnefotballekspert Lise Klaveness er stum av beundring for Ingvild Stensland.— Ingvild er en veldig allsidig spiller. Det er nok derfor hun har hatt så mange gode år på fotballbanen. Hun er blant de aller, aller beste i norsk fotballs historie, sier Klaveness, og fortsetter:

— Hun kan bekle flere roller i laget, samtidig som hun er en svært god leder. Ingvild passer godt inn i spillergruppa, og med alle trenerne. Hun er en toppidrettsøver, både på og utenfor banen.

Den tidligere landslagsspilleren håper kapteinen tar et år til, etter at kontrakten med Stabæk går ut denne sesongen.

— Ingvild har noen gode år til i seg. Hun har vist seg knallsterk denne sesongen, og var kanskje vår beste spiller i EM. Jeg håper og tror hun tar hvert fall ett år til, sier Lise Klaveness.

Håper hun blir med videre

Øyvind Eide.jpg

Hverken Stabæk-trener Øyvind Eide og landslagssjef Even Pellerud vil ikke gi slipp på landslagskapteinen.— Ingvild er en fantastisk spiller som har vært det øverste nivået i flere år. Hun har en enorm rutine. I tillegg har hun et bra hunør og en god personlighet, sier Øyvind Eide , og fortsetter:

— Det som jeg kanskje lar meg imponere mest av, er overblikket hennes. Det kan jeg ikke huske å ha sett fra noen andre tidligere. Vi merker det når hun er på banen, og ikke. Vi vil gjerne ha henne med videre.

Even Pellerud.png

Landslagssjefen er helt enig.

— Ingvild er en fremragende representant for fotballen. Hun er en god leder og stiller opp på alt. En utmerket talskvinne. Jeg vet hun har noen gode år igjen, og jeg håper vi får benytte oss av dem på landslaget, sier Even Pellerud .

- Godt forbilde

Bård Nylund lhh.jpg

Leder for landsorganisasjonen for lesbiske og homofile (LHH), Bård Nylund , er glad Stensland står fram med sin lesbiske orientering.— Det betyr veldig mye at en så stor idrettspersonlighet som Ingvild Stensland står fram og sier at hun er lesbisk. Det er viktig for unge, lesbiske å ha gode forbilder – spesielt innenfor idretten. Vi trenger slike som henne, sier Nylund, og fortsetter:

— Hun er fotballens Gro Hammerseng. Ingvild er et stort forbilde for mange jenter. Når hun sier at det er normalt å være lesbisk, er det lettere for unge jenter å finne seg selv.

Nylund mener det er mer godtatt å være lesbisk i idretter.

— Ja, det har vært en bevegelse de siste årene. Jeg er veldig glad for denne utviklingen, sier LHH-lederen.