AGDER: — 2013 skal være et år der vi skal forbedre veldig mye på kollektivinformasjon. Vi har revidert nettsidene og fått en ny app med reiseplanlegger. Vi håper at det skal gjøre det enklere for flere å velge buss, sier Roald Morvik, rådgiver for marked og informasjon i Agder Kollektivtrafikk (AKT).

Den nye nettsiden og appen ble lansert sist onsdag.

— Vi har hatt en forsiktig lansering, og ikke markedsført dette nye tilbudet så veldig. Foreløpige tilbakemeldinger tyder på at folk synes de nye sidene er mye enklere å bruke, sier Morvik.

Tast inn til og fra

I AKTs nye reiseplanlegger kan du skrive inn holdeplass, sted eller adresse. Du vil da få opp flere alternative reiser, som sier hvor langt du må gå til nærmeste holdeplass, hvor du eventuelt må bytte buss og hvor lang tid hele reisen vil ta. Tjenesten gjelder for alle kommuner i hele Agder. Nettsidene fungerer også på mobil og nettbrett. Laster du i tillegg ned appen, kan reiseplanleggeren ta utgangspunkt i der du er og beregne en rute derfra.

APP: Slik ser appen ut. Etter å ha skrevet hvor du skal til og fra, får du opp en rekke alternativer. Du kan gå inn på alternativet som passer best og få opp detaljert beskrivelse av ruta. Foto: Skjermdump

— Vi håper dette skal bli et nyttig hjelpemiddel, spesielt for de som ikke tar buss så ofte og de som er nye i byen. De som tar buss hver dag hele året kan rutetabellen. Nå kan alle ha rutetabellen på lommen, og vi håper at det vil senke terskelen for å ta buss for flere, forteller Morvik.I lanseringsuka lastet 123 iphone-brukere ned appen, mens 100 android-brukere lastet ned appen i løpet av en uke.

— Nedlastningen er foreløpig ganske beskjeden, men vi ser at tallene ser ut til å stige dag for dag, sier Morvik.

Sanntid kommer

Til høsten kommer også sanntidssystem på plass i bussene. Det vil bli inkludert i appen og reiseplanleggeren.

— Det betyr at du kan sjekke når bussen du har tenkt å ta faktisk kommer. Hvis bussen er noen minutter forsinket, vet du at du kanskje rekker en kopp kaffe før du går til holdeplassen. Det vil gi en mer forutsigbar busshverdag, mener Morvik.

AKT har ikke satt lanseringsdato for sanntidssystemet, men har allerede begynt testingen på enkelte busser.

— Så langt er resultatene av testene vi kjører svært lovende. Flere busser har fått opp en innvendig skjerm, hvor vi nå kjører tester i bakgrunnen som ikke er synlig for publikum. Når systemet åpner opp til høsten vil skjermen vise hvor bussen er i ruta, samtidig som neste holdeplass blir annonsert med lydopprop, forteller Morvik.