VENNESLA: Det kommer fram i tilsynsrapporten fra Helsetilsynet, som konkluderer med at Vennesla legesenter har brutt loven.

Det var i november i fjor at legevakten ikke ga 48-åringen med brystsmerter øyeblikkelig hjelp. Han døde like etter telefonsamtalen med legevakten, mens kona kjørte ham til sykehuset i Kristiansand.

Fylkeslege Kristian Hagestad konkluderer i tilsynsrapporten at det foreligger brudd på forsvarlighetskravet etter helse— og omsorgstjenesteloven paragraf 4-1 og helsepersonelloven paragraf 4. Han beskriver konklusjonen som alvorlig for legevakten.

— Det er alltid alvorlig når vi konkluderer at behandlingen ikke samsvarer med faglig forsvarlighet, sier Kristian Hagestad til Fædrelandsvennen.

— Brystsmerter er vanskelig å vurdere, for årsaken er ofte banal. Men det kan være et symptom på en akutt tilstand, og derfor må prosedyrene følges, sier han.

Hagestad sier at konsekvensen for legevakten nå blir at de må forbedre sine rutiner i arbeidet med internkontroll og kvalitet.

— Vennesla legesenter ba selv om denne rapporten, og de må nå ta lærdom av den, sier Hagestad, som ikke ønsker å si noe om mannen kunne overlevd dersom retningslinjene ble fulgt.

Fulgte ikke retningslinjene

Hagestad skriver at en henvendelse om akutte brystsmerter uten avklart årsak i utgangspunktet må anses som en mulig nødssituasjon, ettersom differensialdiagnosene kan være potensielt alvorlige, i verste fall fatale. Ved slik henvendelse er det viktig å bruke de hjelpemidlene for beslutningsstøtte som er tilgjengelige, for å sikre at pasienten ved behov får nødvendig helsehjelp.

I sin vurdering skriver Hagestad at det ikke fremkommer om sykepleieren som mottok telefon fra pasienten brukte Norsk indeks (et hjelpemiddel for beslutningsstøtte), og at hovednormen er at man bør følge denne, for ikke å miste verdifull informasjon.

«Mannen opplyste om at han hadde ubehag og vondt i brystet, og at han var kaldsvett. Det sistnevnte er ikke journalført ved legevakten. Kaldsvetting eller klam hud, er et symptom som viser at kroppen har en systemisk reaksjon på noe som kan være alvorlig (...). At pasienten opplyste om nylig negativ utredning for hjertesykdom burde ikke tillegges avgjørende vekt i retning av ikke-kardial årsak til smertene nå», skriver Hagestad, og fortsetter:«Familiehistorien var uansett en forsterkende faktor som samlet gjorde at tilfellet burde ha utløst reaksjon «rød respons» i følge norsk indeks».

Fylkesmannen legger til grunn at om man hadde oppfattet symptomet kaldsvette, og legevakten konsekvent hadde brukt indeks, så ville man handlet annerledes – med innleggelse i akuttmottak ved ambulanse.

Kjørte selv

Men legevakten rekvirerte ikke sykebil og øyeblikkelig hjelp, og ba mannen istedenfor henvende seg til legevakten i Kristiansand.

Kona kjørte sin mann mot byen. I bilen på vei til Kristiansand ble mannen mye dårligere. Kona startet livreddende førstehjelp på ektemannen, veiledet av amk-sentralen på telefon, inntil sykebilen kom. Men livet sto ikke til å redde.

Faglig leder for Vennesla legesenter, Stein Vabo, sier at han ennå ikke har fått lest tilsynsrapporten grundig, og foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.