KRISTIANSAND: På et møte i kontrollutvalget denne uka kom det tydelig fram hvor omfattende og komplisert sjøbodsaken er blitt.

• Til nå har det kommet inn 80 søknader om å få bruke sjøboder på Flekkerøy til fritidsbolig. Mange av søknadene omfatter flere sjøboder. Blant annet de 16 i Paulen.

• Av disse 80 søknadene har to fått avslag. 23 har fått dispensasjon.

• Den ene som har fått avslag har påklaget avgjørelsen. Denne omfatter fire sjøboder.

Ingen dyneløfting

De som får avslag på sin søknad og de som ikke søker kommer heller ikke til å få tillatelse til å kunne bo i sjøbodene sine. Sjøbodene må også være innredet på en slik måte at de kan brukes som redskapsboder.

— Til syvende og sist må vi sende ut beskjed om at de ikke kan brukes til beboelse, sa byggesaksleder Bjørn Harald Andersen da han og tre andre fra teknisk sektor møtte kontrollutvalget.

— Men om vi vil gå inn og se bak gardinene, kan jeg ikke se for meg, la han til.

— Men når dere ikke skal inn og kikke, vil naboen da si fra? Hele dette uføret skyldes vel at man ikke skulle gå inn med dyneløfting, spurte Stian Ommundsen Hamre (Ap).

Men ifølge Harald Andersen er det ikke bare tidkrevende å utføre kontroller. Det vil også være komplisert.

— Problemet er at sjøbodene er lovlig oppført, men det er bruken som er ulovlig. Er det ulovlig med gardiner? Nei. Er det ulovlig med et gulv? Nei. Men om de innreder på en måte som gjør at de ikke kan brukes til lager, kan vi pålegge at det fjernes, sa Harald Andersen.

Komplisert

På Flekkerøy er det lovlig oppført mellom 400 og 500 sjøboder. Miljøverndepartementet har sagt at sjøbodene oppført før 1995 kan få dispensasjon til fritidsbruk.

Det innebærer blant annet at den kan brukes til overnatting, men kun 90 dager i året.

Problemet er at i et område som Paulen er noen sjøboder oppført før 1995, mens noen er oppført etter. Da blir det en konflikt mellom 1995-prinsippet og prinsippet om likebehandling.

— Det kan være sjøboder som er oppført i 1993 og som derfor blir betegnet som «historisk», mens naboboden som kan være helt lik, er oppført i 97 og ikke er det, sier Bjørn Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

Vil reagere

Selv om ikke ansatte i teknisk sektor kommer til å gå fra sjøbod til sjøbod og sjekke, vil de likevel reagere på tips.

— Hvis vi ser at de blir leid ut som feriehytter eller avertert, har vi et godt grunnlag for å reagere, sa Bjørn Harald Andersen.

Teknisk direktør Ragnar Evensen sa at det var viktig for kommunen å få plassert ansvaret hvis en sjøbod blir brukt ulovlig.

— Ansvaret må plasseres tydelig. Sover de i sjøboden eller leier de ut, er det tydelig hvem som har ansvaret, sa Ragnar Evensen.