FOR START: Ole Martin Årst spilte for Start fra 2007-2011. Foto: Schr der, Tor Erik
FOR TROMSØ: Ole Martin Årst spilte flere perioder i til. 1995-1997, 2003-2007 og 2012. Foto: Gr tt, Vegard
START ELLER TIL?: - Jeg klarer ikke velge. jeg er nok den eneste på tribunen som kommer til å være fornøyd uansett utfall, sier Ole Martin Årst Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Dette er de to fotballklubbene som betyr mest for meg. Jeg har et stort hjerte for dem begge. Det er et kjedelig svar, men uavgjort på lørdag er best for meg, sier Ole Martin Årst (38).

25. november i fjor spilte den tidligere Start- profilen sin siste kamp som toppspiller, i cupfinalen for Tromsø mot Hødd.

Foreløpig savner ikke Årst livet som fotballspiller overhodet. Men betyr på ingen måte at han har mistet interessen for fotball og eliteserien.

— Absolutt ikke. Jeg følger godt med, og kommer nok til å gå på Sør Arena så ofte jeg kan, sier han. Til lørdagens kamp er Årst på plass for å se sine to hjerteklubber i aksjon. Da er han leid inn av Start for å snakke om kampen med klubbens samarbeidspartnere.

Spesielt forhold

Ole Martin Årst er født i Tromsø og har spilt på Alfheim i åtte og en halv sesong fordelt på tre perioder. I Start ble det fire og en halv sesong. Det var imidlertid nok til at fotballhjertet måtte deles på midten, i en rød og en gul del.

— Forholdet mitt til Start er spesielt. Mye av grunnen til det er på grunn av de voldsomme opp- og nedturene blant annet da jeg gikk skadet. Hyggelige naboer, og et fantastisk fotballmiljø i Start var mye av grunnen til at vi flyttet tilbake til Sørlandet sier Årst.

For selv om han nå er pensjonert fotballspiller har han fortsatt mye kontakt med spillerne i klubben, og det hender ofte at han er innom Sør Arena for å ta en kopp kaffe med folkene i administrasjonen.

Har større tro på TIL

I forkant av lørdagens kamp har 38-åringen mottatt tekstmeldinger fra Start-spillerne. Men også i Tromsø-leiren har de kontaktet Årst for råd.

— Jeg har faktisk velvillig delt informasjon til begge leire, sier han og ler.

Selv om Ole Martin Årst tror Tromsø havner over Start på tabellen, har han tro på at årets Start-lag representerer noe nytt, og at klubben er på riktig spor.

— Jeg tror Start har begynt en ny epoke, fordi man har ordnet opp i det økonomiske surret som har vært. Økonomien er ikke lenger hovedoppslagene, og det er bra, sier han

Mange likhetstrekk

38-åringen ser mange likhetstrekk mellom Start og Tromsø. Både når det gjelder størrelse på byen, størrelse på klubb og det faktum at begge lagene favner om et stort geografisk område.

— Jeg vil ikke si at Start må kikke til Tromsø for å lære av dem, men tror nok innerst inne at Start ønsker å komme dit Tromsø er i dag, som et stabilt lag i toppen, sier han.

Ole Martin Årst tror det i år blir uhyre viktig for Start, som har en svært tynn spillerstall, at de unge spillerne det store steget, og setter preg på eliteserien.

— De må kunne ta steget rett in på laget og bevise. Det nytter ikke gjemme seg bak at de er unge og uerfarne. Man må stille høyere forventninger til de unge spillerne enn det som gjøres av mange i dag, sier han, og drar paralleller til 2007-sesongen da laget rykket ned til 1. divisjon.

— Da gjemte vi oss litt bak at vi hadde en så ung stall. Det nytter ikke lenger, sier han.

Maner publikum til innsats

Han håper langt flere enn de 4729 tilskuerne som tok turen til Sør Arena mot Hønefoss vil ta turen til lørdag.

— Jeg ble skikkelig skuffet over publikum første hjemmekamp. Det blir for feigt å skylde på kulda. Det er jo bare å kle på seg. Det må bli slutt på alle de vikarierende motivene man bytter på å bruke for å unnskylde at en ikke drar på kamp. Å ha publikum i ryggen, og spille på et nærmest fullsatt Sør Arena har mye å si, sier Årst.