KRISTIANSAND: Onsdag var fylkeslegene for begge Agder-fylkene i møte med ledelsen ved Sørlandet sykehus for å bli orientert om kreftsaken ved sykehuset i Arendal.

— Dette er en ekstraordinær situasjon, og vi pleier vanligvis ikke å gjennomføre møter på denne måten, sier fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder etter møtet med sykehusledelsen onsdag formiddag.

— Vi føler at sykehuset tar saken med det alvor den fortjener, supplerer kollega Anne-Sofie Syvertsen fra Aust-Agder.

Slo alarm

Fylkeslegene ble raskt informert om den alvorlige situasjonen ved sykehuset etter at ledelsen selv ble klar over det.

Under arbeidet med en ny kreftplan, ble det avdekket at opptil hver tredje pasient ved sykehuset i Arendal med tarmkreft måtte opereres på nytt. Normalt må rundt fem prosent av pasientene gjennom repoperasjon. Dette fikk leder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, til å slå alarm og kreve at all tykktarmkreftbehanding må stanses i Arendal og overføres til Kristiansand.

Sykehuset har hyret inn spesialkonsulent og kirurg ved Bærum sykehus, Halvor Gude, til å være ekstern gransker av saken.

Gude har brukt påsken på å gå gjennom cirka 200 journaler fra 2010 til og med 2012. Tallene han har kommet fram til vil bli presentert fredag. Sykehusets ledelse fikk de foreløpige tallene tirsdag.

Usikker fremtid

Når Gudes granskingsrapport er kvalitetssikret skal en ledergruppe ved sykehuset bruke hele mandag 8. april og tirsdag 9. april til å vurdere hvor tarmkreftpasienter fra Sørlandet skal opereres i framtiden. Dersom pasientene overflyttes til Kristiansand frykter Arendals-miljøet at de vil bli så tappet for kirurger at de ikke vil kunne bemanne en akuttkirurgisk vaktplan, og at akuttmottaket dermed kan bli nedlagt.

Fylkeslegene ble informert om hva Gude har funnet, men disse tallene skal kvalitetssikres før de gjøres endelig kjent.

Leit for mange

Fædrelandsvennen fortalte onsdag om tarmkreftrammede Åse Røed Mæjlender-Larsen (46) som er reoperert to ganger i Arendal. Hun skal nå reopereres for tredje gang, og håper hun får tilbake livet sitt. Fylkeslegene kommenterer ikke enkeltsaken, men sier at en del er hardt rammet.

— Det er leit for dem det gjelder, sier Anne-Sofie Syvertsen. Fylkeslegene mener pasientene er trygge på Sørlandet sykehus Arendal. Likevel krever de at sykehusene setter inn tiltak på både lang og kort sikt.

— Nå leverer de faglig forsvarlige tjenester, men det er viktig at de selv tar tak og gjør noe med situasjonen som har oppstått, sier Hagestad.

Fylkeslegene sier at de opptrer som tilsynsmyndighet, men de har ennå ikke avgjort om de skal gjennomføre tilsyn. Det vil bli avgjort når de ser hvordan sykehuset håndterer situasjonen.