KJENTE BEIN: Lassie kan trygt slappe av. Foto: Lars Hollerud
TILFREDS: Etter at forskrekkelsen hadde lagt seg, syntes Gunda Skådane det var trivelig å få avisbesøk. Foto: Lars Hollerud
LOMMEKJENT: Denne dagen hjalp postmann Jens Sagen med å dekke til to ekstra hjemme hos Gunda Skådane. Foto: Lars Hollerud
VARIERT: Noen ganger har postmann Jens Sagen med fiskeboller til Gunda Skådane. Andre ganger komper. Mandag sto rosinboller på menyen. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Men har han ikke regninger, har han alltid annet å dele. Noen ganger fiskekaker, andre ganger komper og alltid noen hyggelige ord.

Da Nært avla besøk hos Gunda Skådane (84), bosatt dypt inne i skogen og høyest hevet over alle andre i Kristiansand kommune (170 m.o.h), hadde postmannen med en pose rosinboller.

— Jens er en voldsomt grei kar, forsikrer Gunda, som har regelmessige postbesøk hver gang Jens Sagen (61) har dagens rute på de trakter.

Hun har bodd alene på småbruket, en mils vei fra Vennesla og to mil fra byen, siden mannen døde for 14 år siden. Det vil si, ikke helt. Lassie bor der også, den femte i rekken av trofaste skotsk fårehunder.

På tur

Postmann Jens har hun jevnlig hatt besøk av i årevis.

Og ikke nok med det. For et par år siden tok han henne med til Skagen, og spanderte frokost på nedturen og middag på hjemturen med Superspeed.

— Jeg sa til Jens at du kan ikke dra på den gamle dama på danskeferja.

Men jo da, det kunne han

Takket være postmannen, er Gunda også med på Gabriel Scott-selskapets årlige treff. Pluss andre sammenkomster med folk Jens har blitt kjent med etter mange år med post i Kristiansand.

Det var dessuten han som flyttet postkassa hennes fra veikrysset 800 meter lenger nede, til veggen på det røde huset.

Moped

— Forstår du at han er grei? spør Gunda, som kjørte moped i årevis og som først ga seg da den ble stjålet. Da var hun 80 år.

— Om livet er godt, her inne på heia? Ja visst. Helsa er også god, bortsett fra et vondt kne. Men kan ikke stille meg i helsekø. Hvem skal da ta seg av Lassie? Dessuten irriterer det voldsomt at kommunen har innført eiendomsskatt. Jeg klaget, og sa at saksbehandleren kan prøve selv å bo en vinter på heia.

— Hjalp det?

— Ja, litt. Men ellers er alt bra. Ikke er jeg ensom, heller. I tillegg til Jens, kommer Svein fra Ålefjær regelmessig innom. Han er 90 år. En ypperlig kar, han også.