eivind pedersen.jpg
sikkerhetsbur1.jpg

— I hvilken som helst småbåthavn ved Middelhavet må du ha adgangskort for å forsere portene inn til havnen.

Det sier Eivind Pedersen, som bor i Kristiansand. Han reiser verden rundt som reisereporter for Dagbladet, og forteller at det er sjeldent at småbåthavnene andre steder i verden har såpass dårlig sikkerhet som på Sørlandet.

- For lett tilgjengelig

— Det ligger enorme verdier i båthavnene på Sørlandet. Likevel er havnene lett tilgjengelige. Det bør settes opp barrierer for å gjøre tilgjengeligheten til båthavnene så vanskelig som mulig, mener Pedersen, som selv har blitt rundstjålet etter et tyveri i egen båt.

Sikkerhetsportal

Journalisten har fotografert en sikkerhetsportal i byen Ponta Delgada på Azorene, en portugisisk øygruppe. Portalen skiller bryggeanlegget fra fastlandet (se bildet).

— Jeg tror denne løsningen ville fungert godt i den nye småbåthavnen i Ronsbukta i Kristiansand. De fleste tyverier skjer fra land, og denne enkle løsningen fører til at man må svømme til brygga hvis man ikke har adgang, forstetter Pedersen.

- Ligger klare for servering

Emma Elisabeth Vennesland er assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring. Hun er positiv til å styrke sikkerheten i småbåthavner, og synes sikkerhetsportalen hun ser på bildene til Pedersen virker gjennomtenkt.

— Løsningen virker solid. Det ser jo også ut som om det er en vollgrav rundt havna. Havner På Bygdøy i Oslo har liknende løsninger. Dette må være et effektivt middel mot båttyver, sier Vennesland.

— Mange båter på Sørlandet ligger klare for servering, uten lås eller sikkerhet. Folk bør i større grad legge hindringer i veien for tyvene, påpeker Vennesland.