LIVSKVALITET: - Dette handler om livskvalitet og menneskeverd, både for tiggere og for folk flest rundt omkring. Stem for denne resolusjonen, sa Rune Grundekjøn. Foto: Vegard Damsgaard

OSLO: Resolusjonen om tiggerforbudet ble vedtatt med 184 mot 102 stemmer.

— Jeg er ordfører i Kristiansand, og inntil nylig var det henvendelser om dårlige bussforbindelser som det var flest av. Nå har utfordringen i forhold til tigging gått forbi, jeg har fått et stort antall henvendelser fra eldre mennesker som ikke er komfortable md å ferdes i byens sentrum på grunn av aggressiv tigging. Politiet har også domfelt personer som har sittet på gaten i Kristiansand og solgt narkotika til våre ungdommer fra sine tiggerkopper. Vi føler alle for de vanskeligstilte, men her må vi veie hensyn opp mot hverandre, sa Arvid Grundekjøn til Høyres landsmøte søndag.

Da hadde hans fire år yngre bror allerede vært på talerstolen, som den første av mange som ønsket ordet i debatten.

— Dette handler om livskvalitet og menneskeverd, både for tiggere og for folk flest rundt omkring. Stem for denne resolusjonen, oppfordret Rune Grundekjøn.

Trafficking

Han representerer Fredrikstad Høyre, og mente tiggere er utsatt for trafficking.

I Kristiansand og en rekke andre byer har tiggingen utløst ny debatt, ettersom tiggingen anses mer organisert og aggressiv enn tidligere. Det har skapt utrygghet i deler av befolkningen.

Stortingsrepresentant Peter S. Gitmark fortalte også om hverdagslivet på gågata i sin hjemby, der det i dag oppholder seg 50-60 tiggere.

— Det er normalen at eldre mennesker føler seg utrygge ved å gå på visse steder i byen. Mennesker bruker minibankkøer for å se ut sine ofre, sa Gitmark.

Moderne slaver

— Vi kan ikke akseptere at det finnes moderne slaver i Norge, mente Lucas Didrik Haugeberg fra Vest-Agder Unge Høyre.

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Grimstad og Aust-Agder var blant forslagsstillerne til forbudet.

— Alle er enige om at dette er vanskelig. Vi må tørre å ta grep for å ta vare på de som er utnyttet, påpekte Harberg til forsamlingen.

Partiledelsen stemte imot

Oslo-ordfører Fabian Stang er blant dem som har tatt til orde for forbudet, han gikk på talerstolen etter sin kollega fra Kristiansand og gjentok sin støtte til forbudet.

— Hva skal vi da gjøre når de kommer for å selge roser? Forby det også, spurte Ragnhild Stolt-Nielsen, en av de få som talte imot forbudet på landsmøtet.

Partiledelsen, med Erna Solberg i førersetet, stemte imotforslaget, uten at de tok ordet.