Se video over!

KRISTIANSAND: — Jeg tror folk er i stand til å velge selv. Det hadde vært mye mer fornuftig å senke prisene på sunn mat, da får man faktisk et reelt alternativ til det usunne. Når frossenpizza og cola er så rimelig som det er nå, så er det lett å velge det fremfor noe sunt, sier Ørjan Fidje (17), elev ved musikklinja på Vågsbygd videregående skole.

Overlege Vegard Nilsen ved Enhet for fysikalsk medisin og forebygging på Sørlandet Sykehus slo i tirsdagens Fædrelandsvennen alarm om fedmeutviklingen i samfunnet. For å takle problemet, foreslår han blant annet å øke prisene på brus og pølse.— En fjerdedel av befolkningen har fedme med en BMI (kroppsmasseindeks) over 30. Det haster med å gjøre noe, uttalte Nilsen.

Kritisk til prisøkning

Men Nilsen får ikke helt gehør hos ungdommen. Fidje er kritisk til flere av forslagene om å øke pris på visse varer, men han støtter tiltakene om å tilrettelegge for flere sykkelstier og mer fysisk aktivitet.

— Vi må stole på at folk klarer å velge riktig mat selv, jeg synes det er idioti å heve prisene for at folk skal slutte å spise visse ting. Da er det mye bedre å støtte opp om at folk skal være mer aktive, og virkelig kjøre kampanjer på det. I stedet for å ta bilen til butikken eller jobben, bør man sykle eller gå, og man kan gjerne ha mer gym i grunnskolen, mener han.

Ola Storå og Nicolai Gill Johannessen (16) er heller ikke overbegeistret for Nilsens forslag. De tar seg ofte en tur på Vågsbygd Amfi i langfriminuttene og innrømmer at de rett som det er kjøper både brus og usunn nistemat, selv om de bedyrer at det ikke skjer ofte.

— Brusen koster mindre enn det både melk og juice gjør, og den holder seg også lenger, så da blir det gjerne brus. Men jeg synes jo ikke det er bra, sier Storå.

- Maten i kantina, da. Er ikke den god nok?

— Jo, utvalget er greit, det, men de har mye varm-mat på butikken. Det trekker opp, selv om vi er klar over at ikke det er det sunneste alternativet, sier Gill Johannessen.

Brus i kantina

Rektor Åse Lill Kimestad ved Vågsbygd videregående sier de forsøker å holde en sunn profil i kantina.

— Vi selger riktignok brus i kantina, men det er fordi de selger det på butikken like ved skolen, og vi ønsker å ivareta det salget vi har. For øvrig har vi blitt veldig bevisste de siste årene på å ha sunne alternativer, som salater, smoothies og grov gjærbakst, i kantina, og vi selger heller ikke snop, sier Kimestad.

På Kristiansand Katedralskole Gimle har de imidlertid fjernet brusen fra kantina.

— Det er et mål for oss at elevene skal velge sunn skolemat, og da synes vi det er unødvendig å selge brus i kantina. Vi har heller ikke produkter som inneholder hvitt mel, forklarer rektor ved skolen, Eva Bergh.

- Heller mer aktivitet: Anders Berntsen (t.v.), Steffen Berge og Ørjan Fidje tar seg ofte en tur på butikken på Vågsbygd senter i midttimene. - De har et bedre utvalg av mat og drikke der enn i kantina på skolen, sier Berge, som denne dagen valgte seg en pizzabaguette og iste til lunsj. Foto: Jon Anders Skau
Billig med cola: 2. klasse-elev ved Vågsbygd videregående, Ola Storå (t.h.) bedyrer at han ikke kjøper cola ofte, men sier det er et bra alternativ. - Det er billigere enn både juice og melk. Det er ikke bra, men sånn er det, påpeker han. Kameraten Nicolai Gill Johannessen tror flere ville gått for sunne alternativer hvis det var billigere. Foto: Jon Anders Skau
Alltid salat: Frida Nygård (midten) sier hun alltid velger salat som skolemat, fordi det smaker godt og er sunt. - Vi har et godt utvalg i kantina her, sier hun. Venninnene Ellen Nøtland (t.v.) og Kristine Dahl er også opptatt av å spise sunt, selv om Nøtland "skeier" ut med en Litago i ny og ne. Foto: Jon Anders Skau