KRISTIANSAND: Det var i midten av desember i fjor at en 43 år gammel mann ble holdt innesperret i en leilighet i bydelen Grim like nord for Kristiansand sentrum. Ifølge tiltalen skal mennene ha bundet 43-åringen hender og utsatt ham for trusler og grov vold.

— De uttalte flere ganger at de skulle drepe ham, at de skulle kveste ham, skyte ham, hive ham på sjøen og drukne ham, skriver statsadvokat Dennis Danielsen i tiltalen mot de to.

Slått med jernstang

Mens truslene haglet skal mennene ha slått mannen gjentatte ganger med ei jernstang og med knyttet neve.

— Volden ble begått av flere i fellesskap og hadde karakter av mishandling, skriver statsadvokaten.

Mennene krevde mannen for penger og tvang ham til å ringe sin bror for å få ham til å overføre penger til offerets konto. Gjerningsmennene lyktes ikke med dette da broren luktet lunta, unnlot å betale og i stedet varslet politiet.

Nektet først

I politiavhør nektet først 25-åringen for forholdet, men under et fengslingsmøte tilstod han og beklaget at han "gikk for langt". Bakgrunnen for voldsutøvelsen var at fornærmede skyldte ham penger. 22-åringen har i politiavhør fortalt at han slo fornærmede to ganger med knyttet neve og to ganger i hodet med en jernstang.

De to gjerningsmennene er også tiltalt for å ha oppbevart 421 gram hasj i en leilighet i Kristiansand sentrum.

25-åringen må også svare for å ha oppbevart 18 patroner cal. 22 samt en teleskopbatong i den samme leiligheten.

22-åringen er tiltalt for innbrudd i en bolig samt for å ha kjørt ulovlig med en lett motorsykkel og en bil.

Dømt for kidnapping

De to tiltalte er tidligere straffedømt for grovt ran, frihetsberøvelse og vold. Så sent som i september 2010 tok de en mann fra Østfold som gissel og truet ham til å ta ut penger i en bank og ranet han for verdigjenstander.

25-åringen ble i mai 2011 dømt til to års fengsel. Fire måneder ble gjort betinget med tre års prøvetid. 22-åringen fikk samtidig ubetinget fengsel i to år og seks måneder. Han er også utover dette dømt for ran og voldsforbrytelser.

25-åringen ble løslatt fra soning i begynnelsen av august i år, mens 22-åringen slapp ut fra soning i mai i år.

Begge de tiltalte er også tidligere domfelt for vold.