SØGNE: — Vi er veldig glade, vi har hatt en utrolig lang dag med nerver. Det er som om du venter på dommen i en eksamen. Nå er vi bare utrolig glade, sier mor Ann-Kristin Liland, til fvn.no.

Torsdag fikk de dommen i mobbesaken som sønnen Robert Liland (23) har ført mot Søgne kommune. Han saksøkte kommunen etter å ha blitt utsatt for mobbing i perioden 2003 til 2005, da han var elev på Tinntjønn ungdomsskole. Sammen med familien har han kjempet en lang og hard kamp for å få erstatning for mobbingen.

Får erstatning

Nå har retten vedtatt at Liland blir tilkjent en erstatning på 650.000 kroner.

— Denne dommen betyr så utrolig mye, ikke bare for oss, men for så mange andre barn. Det er ikke pengesummen som er det viktigste, men det er følelsen av å bli trodd. Det er det aller viktigste, fortsetter Ann-Kristin Liland.

Nå håper hun dommen baner vei for andre.

— Jeg håper dette fører til en endring på andre skoler og i andre kommuner. Det skal ikke være slik at barn blir mobbet på skolen.

I dommen heter det at Søgne kommune dømmes til å betale til Robert Liland kr. 656.976,- i erstatning fastsatt for mèn og inntektstap. Men Søgne kommune frifinnes for krav om erstatning for fremtidige utgifter.

Søgne kommune dømmes imidlertid også til å betale til Robert Liland for hans sakskostnader med kr. 190.075,-, samtidig som kommunen må betale utgifter til den rettsoppnevnte sakkyndige med kr. 53.911,-.

- Mobberne må tas

— Man er alltid spent, for man starter slike saker i motbakke. Men dette er vi godt fonøyd med, sier Robert Lilands advokat, Arvid Kjærvik.

Han sier til Fædrelandsvennen at den historiske høyesterettsdommen mot Kristiansand kommune i fjor har satt rettspraksis for fremtidige mobbesaker.

— Det var en målsettende dom og en ny tidsregning. Skolene må nå rette sterkt fokus mot mobberne, og ikke mot mobbeofferet. Offeret skal ha krav til å gå i fred, og skolene må ta den harde jobben som er å gjøre tiltak mot de harde neglene og deres foresatte, sier han.

— Domstolen har nå sagt sitt, og skolene må rette seg etter det og gripe inn på en hardere måte nå, sier han.

- Tar dommen til følge

— Jeg tenker at nå har vi hatt en rettsak, og da må vi ta dommen til følge. Men jeg har ikke lest domspremissene, så jeg kan ikke uttale meg konkret om den, sier ordfører i Søgne, Åse R. Severinsen.

Hun sier at en eventuell anke av dommen ikke er drøftet på forhånd, og at kommuneledelsen må gå igjennom dommen før man tar stilling til det.

- Er du overrasket over dommen?

— Nei, men jeg var spent på utfallet. Dette vil få kjempebetydning for arbeidet mot mobbing fremover. Siden saken er nesten ti år gammel så kan det være vi har gode nok rutiner mot mobbing i dag, men vi må nå analysere dommen å se om det er noe vi må forbedre oss på, sier hun.

Krav på én mill.

Liland og hans familie mener atskolen ikke gjorde nok for å stoppe mobbingen, og kravet mot kommunen var på nesten en million kroner. Skolen på sin side mente at de ikke var kjent med mobbingen, men sa i retten at detok grep da de fikk vite om situasjonen.

Arvid Kjærvik hevder Tinntjønn skolevisste nok til at de burde satt i verk tiltak for å stoppemobbingen av Robert Liland.

Gro Hamre, kommunensadvokat, la ned påstand om full frifinnelse for Søgne kommune isaken. Hun argumenterte primært for at saken burde avvises fordiden er foreldet. Hamre avviste kontant motparten, sin påstand om at det var mange likhetspunkter mellomRobert Lilands sak og saken i Høyesterett, der Kristiansand kommuneble idømt en historisk mobbeerstatning. Hamre argumenterte med atskolen jobbet godt både på system og individnivå, og at skolengjorde mye riktig.

Hamre førte selv saken for Kristiansandkommune da de i februar i fjor ble dømt til å betale ut nærmere enmillion kroner i mobbeerstatning til en tidligere elev.