KRISTIANSAND: Det opplyser leder for kriminalenhet i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll, til Fædrelandsvennen.

— Vi har konkrete mistanke om at ti saker er begått av andre mobile vinningskriminelle, men det kan bli flere. Innbruddene er spredt over hele Agder, sier han.

Mandag morgen ble fire litauere i 30-årene pågrepet i en leilighet i Skien. De er siktet for seks grove tyverier fra hus i Grimstad, tre hus i Kristiansand og fire hus i Søgne.

Ikke etter 3. august

Innbruddene skjedde fra 9. juli til3. august.

— Vi er rimelig sikre på at de siktede ikke har vært i Agder etter 3. august, sier Sundvoll.

Litauerne er blitt omtalt som telefonligaen fordi de ringte opp boliger med fasttelefon fra et svensk mobilnummer før de slo til. Dette for å forsikre seg om at ingen var hjemme.

Sundvoll vil ikke kommentere etterforskningen knyttet til andre bander som har vært i sving i distriktet i sommer.

42 villainnbrudd i august

Kristiansand Avis skriver torsdag at det i august ble mottatt totalt 42 anmeldelser på grove tyverier fra hus i Agder. På samme tid i fjor var tallet elleve.

— Vi må anta at bak disse forholdene vil det være både mobile vinningskriminelle og lokale nordmenn. Men at vi er inne i en innbruddsbølge er ganske tydelig, sier Torgeir Winsnes, strategisk analytiker i Agder-politiet, til Fædrelandsvennen.

I juli ble det anmeldt 24 villainnbrudd, mot 20 i samme måned i fjor.

Erkjenner ikke straffskyld

Tre av litauerne ble onsdag varetektsfengslet i fire uker, den siste i tre uker. Ifølge leder for politisamarbeidet Grenseløs, Odd Skei Kostveit, har ingen av dem erkjent straffskyld.

Politiet har ransaket etter tre ulike steder i Skien-området på jakt etter tyvegods. Kun små mengder ble funnet gjemt i terrenget ved leiligheten der litauerne ble pågrepet.

— Dette dreier seg om i alt 15 gjenstander. Smykker, sølv, noe gull og noe forgylt. Ikke alt har stor verdi, sier Kostveit til Fædrelandsvennen.

Bilene ble scannet

Onsdag ble også Tollvesenets avanserte skanner tatt i bruk for å undersøke de to bilene litauerne har benyttet.

I den ene av bilene, en Opel, ble det oppdaget et hulrom som politiet hadde mistanke om var spesialbygd for å gjemme tyvegods. Hulrommet viste seg imidlertid å være standard for denne type biler.

Det ble ikke funnet stjålne gjenstander i noen av bilene.

Grenseløs-leder Odd Skei Kostveit sier at litauerne foreløpig knyttes til 15-20 innbrudd i hele Sør-Norge. 11 av dem i Agder.

— Det kan ligge flere saker som til nå ikke er satt i sammenheng med denne banden. Det kan også komme inn flere anmeldelser når folk som har vært på ferie kommer hjem og ser at det har vært innbrudd i deres hus, sier Kostveit.