Regjeringen vil starte planlegging av firefelts motorvei mellom Kristiansand og Lyngdal. Det fremgikk av det nye forslaget til statsbudsjett som ble fremlagt fredag formiddag.

Fra før har Frps Åse Michaelsen fortalt at Agder får 57 millioner ekstra til vedlikehold av fylkesveier neste år.

Statsbudsjettet har ikke et konkret beløp til planlegging av firefelts E 39. — Men Kristiansand-Lyngdal har høyeste prioritet og vil få penger, sier Frps medlem i transportkomiteen, Åse Michaelsen.

Til sammen settes det av 141 millioner kroner til ekstra veiplanlegging neste år.

- Beste bursdagspresangen jeg kunne få

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen jubler for at det nå settes fart for ny E 39 fra Kristiansand til Lyngdal.

— Presangene fra mine nærmeste er alltid viktigst. Men E 39 er den beste politiske bursdagspresangen jeg kunne få. Jeg er 44 år i dag, sier Kristoffersen og snakker om en utrolig viktig nyhet for hele Vest-Agder.

Den nye regjeringen setter av 141 millioner kroner til ekstra til veiplanlegging neste år, og i følge Frps Åse Michaelsen, som sitter i Stortingets transportkomité, har Kristiansand-Lyngdal høyeste prioritet.

Lindesnes-ordfører Janne Fardal er svært glad for at det nå skal planlegges ny E 39 til Lyngdal. Foto: Tore André Baardsen

— Den vil få planleggingsmidler neste år. Veldig viktig, sier hun, men legger til at kampen ikke er over.

— Statsråden vil planlegge E 39, men så må vi på Stortinget kjempe videre om midler til Arendal-Tvedestrand og vi må få på plass detaljer. Det har ikke regjeringen rukket ennå. Uansett, dette er en viktig dag, sier hun.

Janne Fardal Kristoffersen er altså glad, men legger til at det ville blitt en kjempenedtur hvis nyheten ikke hadde kommet.

- Spaden må i jorda

— På en måte skulle det bare mangle, for Frp og Høyre har gått høyt på vei-banen. Jeg hadde blitt voldsomt skuffet hvis ikke E 39 hadde ligget inne. Men nå må det planlegges fort og bevilges fort. Spaden må i jorda, sier hun.

Fardal Kristoffersen sier ny E 39 handler om ekstremt mye. Hele vestre Vest-Agder vil bli koblet på Agderbyen og det vil skape ny vekst.

Sp-ordfører Johnny Greibesland i Songdalen var også glad fredag formiddag.

— Nå kan vi glemme diskusjonen om midlertidige løsninger og om det kom penger nok til det. Nå forutsetter vi at det settes fart i arbeidet med ny vei fra Kristiansand til Lyngdal. Kjempeviktig, sier han.

- Sørlandet halter

KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, sier dette:

— Staten må gjerne bruke statlig plan. E 39 mellom Kristiansand og Lyngdal må komme fort, og det må bygges sammenhengende. Sørlandet halter i dag. Store deler av Vest-Agder er ikke koblet på utviklingen i Agder-byen på grunn av for dårlig vei. Vi må få til samme utvikling i vest, som vi har sett i øst etter ny E 18, sier han.

Nå må bare den nye regjeringen følge opp løftene og planleggingen med rask utbygging

— Statlig plan er ikke meg i mot, men det er unødvendig. Alle kommunene vil nå legge seg i selen for å få ny E 39 til. Jeg tror på få problemer rundt reguleringsplaner og trasévalg, sier Greibesland.

Ny motorvei mellom Kristiansand og Lyngdal vil bli en lønnsom veistrekning. Det viser Statens veivesens handlingsplan.

Milliard-nytte

Ny E 39 vil ha en samfunnsøkonomisk netto-nytte på 1,11 milliarder kroner. Til sammenlikning har den vedtatte utbyggingen av E 18 forbi Arendal en netto-nytte på minus 107 millioner kroner.

— Dette viser hvor viktig det er å prioritere E 39, og få til denne utbyggingen. Nå må bare den nye regjeringen følge opp løftene og planleggingen med rask utbygging, sier Kristiansen.

Skal ny E 39 betales med bompenger, eller skal den ikke? Det har ikke regjeringen sagt noe om ennå.

Dette får følger for Sørlandet

Her er andre ting i budsjettet, som etter hvert også vil få følger for Sørlandet.

• 21 millioner til Heimevernet og Kystvakta

• 25 millioner kroner til økt engangsstønad ved fødsel/adopsjon

• 390 millioner til 500 flere sykehjemsplasser. Kommunene får øket tilskuddet fra 35 til 50 prosent pr. ny plass.

• 330 millioner kroner til videreutdanning av lærere, ekstra forskningsmidler til universiteter

• Formueskatten senkes, uklart hvor mye.

• Basis lærlingetilskudd økes med 3500 kr

• 27 millioner kroner mer til barnevern

• 334 millioner kroner mer til politi, 70 ekstra fengselsplasser

• Boligsparing for ungdom utvides til 200.000 pr person

• Innfører særfradraget for store sykdomsutgifter igjen

• Fjerner den foreslåtte botidsmodellen ved skattelegging av sekundærbolig.