Kristiansand: — Dette er en veldig tung dag. Dette er ikke noe jeg har lyst til å gjøre, men slik situasjonen er nå så er Randøya isolert fra fredag ettermiddag til mandag morgen, sier Rune Andersen.

Søndag skrev han på sin Facebook-profil at "AKT har gjort det umulig for meg å bo her".

Fædrelandsvennen tar en prat med den kjente artisten og komikeren som sitter i bilen sin på vei til Risør. Med seg har han et stort flyttelass, med ting fra sitt elskede hus på Randøya. Nå gjør Andersen austegd av seg.

795 kroner en vei

Kampen om et forbedret rutetilbud til Randøyene har pågått lenge. Per i dag går siste avgang i uka fredag ettermiddag. Skal du fra Randøya til Kongshavn må du dermed ta taxibåt, eller ta egen båt.

— Jeg tok taxibåt med flyttelasset mitt i dag. Det kostet meg 795 kroner. Skal jeg tur/retur Kongshavn i helgene koster det meg altså en sydentur, sier Andersen.

Nå flytter han til Risør hvor forloveden har et hus som han får lov å bruke. Han hadde aldri trodd at det kom til å nå det punktet hvor han måtte flytte fra øya og huset han har lagt igjen masse penger og krefter i.

— Beboerne på øya har kommet med gode forslag. Vi har stilt med en som kan kjøre båten, men da må AKT si opp den avtalen de har i dag, og da sier Siv Wiken til meg at AKT blir en useriøs aktør hvis de gjør det. Det er vel heller nå de opptrer som en useriøs aktør, sier Andersen.

Siv Wiken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk ville ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen søndag kveld.

AKT la ned rutebåttilbudet til Randøya fordi det nye anbudet var tre ganger så dyrt som de betalte tidligere. Dermed står de 61 beboerne igjen med skolebåten som eneste offentlige transportmetode.

— Jeg får litt følelse av at de ikke vil ha oss her. Så mye penger som AKT har å rutte med, også har de klart å forvalte de så dårlig. Det er bare å gratulere, sier han.

— Jeg tror heller ikke ordfører Arvid Grundekjøn har sett på denne kampen som viktig nok, og har ikke vært ordentlig på banen, fortsetter komikeren.

- Bidratt vesentlig

Ordføreren i Kristiansand mener kommunen har gjort mer enn strengt talt nødvendig i denne saken.

— Kristiansand kommune har bidratt vesentlig til å finne løsninger i denne saken, som i utgangspunktet er fylkeskommunens ansvar, sier Arvid Grundekjøn.

— Det er jo sånn at vi tidligere hadde et ganske tilfredsstillende rutetilbud til Randøya, og da kostet det 800.000 kroner. Det begrensede tilbudet som er nå koster tre ganger den prisen, sier ordføreren.

— Frykter du total fraflytting fra Randøya?

— Nei, det tror jeg ikke kommer til å skje, sier han.

Rune Andersen har fortsatt ikke solgt huset sitt, men sier han ikke har råd til å holde lenge på boligen før han må selge.

— Man håper jo i det lengste, det er jo ingenting som er hugget i stein. Randøya er verdens mest fantastiske plass, men den er ikke tilgjengelig om vinteren. Det er fryktelig trist, sier han.