— Hva får en italiener til å komme til Norge for å studere tysk?

— Jeg ville studere i utlandet. Å være utvekslingsstudent gjør at du blir kjent med andre kulturer og holdninger. Og jeg ville dra til et litt "uvanlig" land, men der de snakker engelsk. I Italia er det få som har vært i Norge. Så da jeg fikk sjansen, grep jeg denne muligheten med en gang. I Italia er det sjeldent å kunne et ekstra språk, spesielt tysk, så det gir deg bedre muligheter i forhold til jobb.

Alarmer og sikkerhet

— Hva syns du om Norge?

— Jeg elsker landskapet og de små, hvite husene. Der jeg kommer fra, bor alle i blokker, med høye gjerder, flere dører, låser, alarmer og masse sikkerhet. Mens her kan man spasere inn i hagene til folk og ingen drar for gardinene en gang. Det er rart.

Dobbelt så dyrt som i Italia

— Hva er de største forskjellene mellom Norge og Italia?

— Det første jeg la merke til er at alle er blonde med isblå øyne. Det er også utrolig dyrt her, minst dobbelt så dyrt som I Italia. Og maten er forferdelig, jeg savner italiensk mat. Jeg trodde pasta var pasta over alt, men det er det ikke. Kvaliteten på råvarer er dårligere enn hjemme, så foreldrene mine sender meg pasta, sauser og olje fra Italia.

— Andre ting?

— I Norge spiser man middag utrolig tidlig, mens italienere spiser gjerne middag klokken 21. Når det gjelder festing er det rart sånn dere gjør det, med vorspiel hjemme, deretter ut på byen og så nachspiel et annet sted. I Italia drar vi rett på byen, som stenger i femtida om morgenen, og så drar vi og spiser frokost.

Velorganisert universitet

— Hva syns du om Universitetet i Agder?

— Det er veldig velorganisert. Som en liten by med kafeteriaen, pub, treningssenter og stort bibliotek. Forholdet til lærerne er også annerledes enn i Italia! I Italia er lærerne autoritære, mens her er de vennlige og behandler deg som en likeverdig. Her kan studenter rekke opp hånden og si ifra når det er pause. Hadde du gjort det i Italia, hadde du blitt bortvist fra klassen og fått beskjed om ikke å komme tilbake. Tysk er vanskelig, siden det er ganske forskjellig fra italiensk, men jeg går i en veldig god klasse. I Italia er lærer du kun grammatikken. Her blir alt grundig forklart, og det er fokus på å kunne anvende språket.