KRISTIANSAND: Kristiansand Eiendom opplyser at de har sjekket ut verneverdien med byantikvaren:

— Det er veldig mange murfasader i byen, vi kan ikke bevare alle, uttaler eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Kongens gate 15 ble reist etter bybrannen i 1892. Fram til 1967 var eiendommen et katolsk sykehus. Deretter har den vært i offentlig eie, som sykehus og fra 1990 som sykehjem, før dørene ble lukket i fjor sommer.

— Tilstanden på bygget er ikke god, det er veldig uhensiktsmessig, påpeker eiendomssjef Gram.

- Riving utelukket

Harald Sødal (KrF) ledet arbeidet med verneplanen i 1991, der byens historiske bygg er tildelt verneverdi. Han sier tvert imot at St. Josephs er vurdert i øverste kategori.

— Det er ennå ikke revet et eneste hus som har høyeste verneverdi. Så det er helt utelukket, spesielt når kommunen står som eier. Da ville det være fritt fram å rive alle bygg i byen, mener han.

— Du er ikke redd for å snakke prisen ned nå?

— Det er jeg ikke det grann redd for. Det skulle ta seg ut om kommunen oppførte seg som en spekulant, svarer bystyreveteranen.

40 millioner

Også partifelle Grete Kvelland Skaara, leder av byutviklingsstyret, stiller seg skeptisk:

— Dette kan regnes blant tidstypiske områder, og da er det ingen selvfølge at man bare kan rive. Vi ser hvordan fylkeskommunen nå går imot riving av Agder Teater, påpeker Skaara.

Det er foreløpig ikke utarbeidet en takstrapport, men for noen år siden skal bygget ha blitt taksert til 40 millioner kroner.

Kristiansand Eiendom var nesten i mål med en reguleringsplan for boliger, men valgte å stoppe prosessen for ikke å legge bånd på kjøper, som kan ønske å bygge større.

— I stedet for at vi "dekker bord" til fire, kan det være de vil dekke til seks, illustrerer Hans-Christian Gram.

Eiendommen er på nesten to mål, med fire etasjer ut mot gata og et to etasjers "søsterhjem" i bakgården. Inkludert kjeller måler bygningsmassen 5500 kvadratmeter gulvflate.