KRISTIANSAND: — Det er flotte ungdommer. De har tatt veldig godt vare på hverandre midt i den vanskelige situasjonen. De gjennomførte førstehjelp på hverandre på skadestedet. Vi jobbet så hardt vi kunne alle mann, sier lærer ved Kvadraturen skolesenter, Bjørn Erik Tobiassen, til Fædrelandsvennen.

- Det bare smalt

Han satt selv i Toyota-bussen da ulykken skjedde like utenfor Kenyas tredje største by, Kisumu. I minibussen satt det to andre lærere fra Kvadraturen, åtte elever fra samme skole og en ingeniør fra Elkem Solar.Ulykken skjedde helt uten forvarsel, forteller Tobiassen.

— Vi hadde vært og sett på helsestasjonen hvor vi skal montere solcelleanlegg i samarbeid med Kisumu politekniske, Arc-Aid og Elkem Solar i Kristiansand. På hovedveien tilbake ble vi påkjørt bakfra av en diger lastebil. Det skjedde så raskt at jeg har ikke noe klart bilde av ulykken. Han kjørte kraftig på oss. Det bare smalt, sier Tobiassen.

Han beskriver lastebilen som en diger dumper med mange hjul langs sidene. Det oppstod en kaotisk situasjon på skadestedet etter ulykken.

— De norske startet med førstehjelp på hverandre. Store varebiler stanset og fikk brakt de skadede til sykehuset, sier Tobiassen.

Sjåføren pågrepet

Elektrolæreren opplyser at politiet har igangsatt etterforskning etter ulykken. De to involverte kjøretøyene er beslaglagt og sjåføren er satt i varetekt. Politiet har vært på sykehuset for å sikre avhør og nordmennenes personalia.

Tobiassen roser elevene for måten de har taklet situasjonen på, og hvordan de har ivaretatt hverandre.— De er selvsagt preget av situasjonen. Nå håper jeg bare elevene får anledning til å bearbeide opplevelsene uten for mye styr rundt seg, sier Tobiassen.

— Hvordan har du selv opplevd hendelsen?

— Du kan tenke deg det selv. Det er veldig hardt, sier Tobiassen med bristende stemme.

Uvisst om hjemreise

Mandag kveld ankom representanter fra Den norske ambassade i Kenya sykehuset i Kisumu. Det jobbes for å få transportert reisefølget hjem til Norge på en så rask og fornuftig måte som mulig.— Det er opp til legene når vi får dra, men jeg har grunn til å tro at det ikke tar lang tid, sier Tobiassen.

Rektor ved Kvadraturen skolesenter, Knut Aasen, sier til fvn.no mandag kveld at det fremdeles er uklart når elevene kan reise hjem.

— Det en del ubesvarte spørsmål når det gjelder når de ulike kan skrives ut. Før hjemreisen kan organiseres må det avklares om alle skal reise samlet, sier Aasen.