AGDER: I løpet av den siste tiden har politiet fått flere henvendelser fra bekymrede personer.

— De har blitt oppringt av noen som har utgitt seg for å være fra Microsoft. Noen snakker norsk og andre snakker engelsk. De ber folk om å logge seg inn med passord, i håp om å kunne hacke seg inn i datamaskinene til folk, sier operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt.

Senest i dag ble en kvinne i Mandal oppringt.

— Hun fikk en telefon grytidlig i morges, av en mann som snakket amerikansk. Han informerte om at det var gått noe galt med datamaskinen hennes og at den trengte en oppdatering, sier fungerende politistasjonssjef i Mandal, Dag Helge Engeland.

Tok kontroll over datamaskinen

Kvinnen gjorde som mannen sa, men oppga ikke noe passord.

— Plutselig merket hun at datamaskinen ble overstyrt, ved at musa føyk veggimellom. Da luktet hun lunta og skrudde av datamaskinen, sier Engeland.

Mandal-kvinnen kontaktet deretter politiet for å advare andre.

— Vi har anmodet henne om å ta kontakt med bankforbindelsene sine for sikkerhets skyld, sier Engeland.

Politiet advarer nå andre mot å gi opplysninger til personer som hevder å være fra Microsoft.

— Vi vil på det sterkeste anmode folk om ikke å etterkomme forespørslene fra dem som ringer, sier operasjonsleder Mæhre.

Microsoft: - Vi ringer ikke

Kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Christine Korme, kan bekrefte at Microsoft ikke ringer til kunder.

— Vi ringer ikke på den måten til kunder vi ikke har et etablert forhold til. Tidligere har dette vært en problem hovedsakelig i utlandet, men det siste året har det vært en del meldinger i Norge, sier Korme.

Hun opplyser at de fleste som blir oppringt fatter mistanke, og dermed unngår å bli svindlet.

— Svindlerne vil nok inn for å overta kontrollen på folks maskiner, men heldigvis blir de fleste mistenksomme etter hvert. Vi synes jo dette er fryktelig kjedelig og vil oppfordre folk til ikke å gi ut noe som helst av informasjon, sier Korme.