Lindesnes fyr sett fra luften Foto: Jan Robert Jore
Fyrlykt på gammelt vis blir demonstrert på Lindesnes. Foto: Jan Robert Jore
Uthavnen Svinør. Foto: Jan Robert Jore
Dykking på et vrak ved Sælør Foto: Jan Robert Jore
Uthavnens Sælør Foto: Jan Robert Jore

AGDER: — Dette skal bli et nasjonalt nettsted, og målet er at folk skal gå til at dette nettstedet når de skal vite noe om Norges kyst, sier filmskaper Jan Robert Jore.

Tirsdag presenterte Jore det nye nettstedet kystreise.no sammen med Jo van der Eynden, direktør ved Lindesnes fyrmuseum.

Foreløpig er det i hovedsak filmer fra Lindesnes som er lagt ut, men flere steder langs Norgeskysten følger snart etter.

Mye film

SE VIDEOEN FYRMUSÉET HAR LAGET TIL VENSTRE! Jan Robert Jore har de siste årene fartet rundt i Lindesnes og filmet kyst. Alt er tilgjengelig på både lesebrett og smarttelefoner.

— Målet har vært å ta med folk dit de vanligvis ikke kommer. Det vil si opp i luften over uthavnene eller ned på havets bunn til vrak der det normalt ikke er lov å dykke en gang, sa Jore da han presenterte nettstedet på tirsdag.

Andre museer i Norge er i gang med å dokumentere sin kyst i form av både tekst, bilder og film. Blant annet Lofoten og Finnmarkskysten skal inn på nettstedet.

I tillegg skal nettstedet også bruke materiale fra NRK.

Nordisk

Lindesnes fyrmuseum har til nå brukt 2,5 millioner på å utvikle nettstedet og vil også ha ansvaret for å utvikle det videre.

Innholdet vil være maritim historie, kystkultur, sjømat og fiskeri.

De jobber også med en nordisk tjeneste etter samme modell som de nå har utarbeidet for Norge.

— I første omgang ønsker vi å etablere kustresa.se og kystrejse.dk i Sverige og Danmark, sier Jo van der Eynden, direktør ved Lindesnes fyrmuseum