IVRIG GIVER: Turid Kaafjord gikk tre ganger tur/retur Grim for å levere sykler utenfor Gunnar Nordbys sykkelfabrikk. Foto: Steffen Stenersen
GOD STEMNING: Turid Kaafjord er imponert over arbeidet Jan Olsen gjør med å sende sykler til Cuba. Foto: Steffen Stenersen
TOPP STAND: Jan Olsen må sjekke syklene før de blir lagt bak i traileren. Cubanerne skal ikke få noe som er ødelagt. Foto: Steffen Stenersen

KRISTIANSAND: — Det er ikke slik at folk bare kommer med sykler som er helt ubrukelige, vi får inn veldig mange fine sykler. Det er vi glade for, sier Jan Olsen til Fædrelandsvennen.

Han tar tak i en liten Nakamura-sykkel som en snill sjel har levert utenfor Gunnar Nordbys sykkelfabrikk i Henrik Wergelandsgate. En trailer står klar for å bli lastet med store og små sykler, som senere skal fraktes til Havanna, hovedstaden i Cuba.

7000 sykler

Det hele begynte for 13 år siden. Jan Olsen reiste til Cuba for å slippe unna kulden i hjemlandet. I Cuba traff han mange nye mennesker, og fant fort ut at mange ikke hadde det like fint som han.

13 år senere har han fraktet 7000 sykler til Karibia. Nå er 600 nye på vei.

— Jeg er jo arendalitt, men jeg må skryte av kristiansanderne. De kommer med så mange flotte sykler, og er i så godt humør, sier Olsen.

Lørdag sto han og pakket sykkel etter sykkel inn i en trailer. Disse skal senere pakkes i to 40 fots containere, som skal fraktes med båt til Havanna. Så videre til en liten by cirka to mil vest for hovedstaden.

— Det er ikke politikk, det er ikke religion. Det handler bare om å gjøre noe for andre mennesker som trenger det. Har du en herresykkel med bagasjebrett, så har du plutselig et transportmiddel for en familie på fire, sier Olsen litt spøkefullt.

Godt for dem som har ingenting

Gående nedover Henrik Wergelandsgate, med en sykkel i hver hånd, kommer Turid Kaafjord. Hun er tilbake for tredje gang i dag. I skytteltrafikk mellom Grim og sentrum leverer hun sykler som skal til Cuba.

— Det er godt for de i Cuba som har ingenting. Jeg er bare glad for at jeg kan bidra, sier Kaafjord, og leverer fra seg sitt tredje lass med sykler for dagen.

Hun forteller om venninnen som stadig vekk er i Cuba, og opplever på nært hold hvordan de har det. Derfor er Turid Kaafjord helt klar på at det er verdt de turene opp og ned til Grim.

Cubas fineste fotballbane

Jan Olsen er godt fornøyd, og gleder seg til midten av desember, da lasten med sykler og klær ankommer Cuba. Han skryter av å ha vært med å bygge Cubas fineste fotballbane, og ha å ha bygd flere små hus til cubanere som ikke har råd til å bygge sitt eget. Når lasten ankommer kaien i Havanna, står Olsen klar og venter.

— Det er jo ikke bare nyttig arbeid, det er moro også. Og det å se syklene komme fram til de som skal ha de, det er det aller morsomste, sier Olsen.