OSLO: — Vi har spilt inn mange gode navn fra Sørlandet. Det er en innviklet kabal som skal legges, men vi håper inderlig at Sørlandet får en posisjon inn i den nye regjeringen, sier Svein Harberg (H).

— Ja, så høyt dere har gått ut, må dere ha minst to – tre i den nye regjeringen, sier Odd Omland (Ap).

MER MAKT I DETTE ROM: Stortingsrepresentantene fra Agder hadde tirsdag sin første samling etter at Stortinget var åpnet. Sju av de ti representantene kommer fra de fire partiene som har bestemt seg for å samarbeide. Høyres Svein Harberg (tv) mener det betyr mer makt til landsdelen og større sjanse til å få gjennom saker som rask utbygging av E 39. Her sammen med Åse Michaelsen (Frp), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Norunn Tveiten Benestad (H). Foto: Kjetil Reite

Fædrelandsvennen møtte representantene som nå kaller seg Sørlandsbenken like etter at det nye Stortinget var satt. Da ville de nye regjeringspartiene ikke svare på om navn som Peter Gitmark, Arvid Grundekjøn eller Jon G. Bernander var på lista.— Du får ingen navn fra oss. Men de vi har spilt inn, er gode folk av begge kjønn. Vi har spurt dem det gjelder og de er villige til å stå på lista, sier Harberg.

Mer makt

De som kan være aktuelle kandidater, vil heller ikke bekrefte om de har akseptert å stå på listene som Høyre og Frp har sendt inn.

— Det er hyggelig å bli tenkt på og å være en del av problemstillingen, sier Peter Gitmark når Fædrelandsvennen møter ham. Han jobber nå med lederrekruttering.

NY JOBB: Peter Gitmark satt på Stortinget for Høyre fram til forrige periode. Nå jobber han med lederrekruttering. Han vil ikke bekrefte om han er blant navnene som er spilt inn som statsråd for Høyre. I flere medier har han blitt nevnt som en mulig bistandsminister. Foto: Kjetil Reite

Han synes det er synd at ikke KrF også gikk inn i regjering. I så fall hadde landsdelen hatt enda flere navn de kunne spilt inn. Men representantene fra Agder er ikke enige i at det hadde økt sjansene for en fra landsdelen i regjering.— Nei, det er like mange statsrådsposter som skal fordeles, sier Ingebjørg Godskesen (Frp).

— Og KrF har et stående tilbud om å gå inn i regjeringen. Da vil i så fall statsrådsposter måtte fordeles på nytt, sier Åse Michaelsen.

Felles saker

Representantene fra Agder har bestemt seg for å samarbeide om saker de er enige om. Det vil først og fremst si E 39 gjennom Vest-Agder og E 18 i Aust-Agder. I tillegg vil de fortsette det som til nå har vært en forgjeves kamp for mer penger til Universitetet i Agder.

Svein Harberg mener de har bedre mulighet til å lykkes nå.

— På Sørlandsbenken i det nye Stortinget er det sju representanter fra de fire partiene som nå samarbeider. Det bør bety noe at det er flere enn de rødgrønne hadde på benken, sier Harberg.

Åse Michaelsen mener Stortinget kommer til å få mer å si nå, siden Høyre og Frp må danne en mindretallsregjering og gå til Stortinget for å få flertall fra sak til sak.

— Det vil skje mye mer på Stortinget enn tilfellet har vært de siste åtte årene. Det å være statssekretær eller statsråd er null og niks verdt hvis du ikke har Stortinget med deg.

Dårlige levekår

De borgerlige partiene mener mer penger til samferdsel og et nytt statlig utbyggingsselskap vil bety at prosjekter som firefelts E 39 mellom Kristiansand - Lindesnes vil komme raskere.

Freddy de Ruiter (Ap) er ikke overbevist om det.

— Men vi er ikke imot å prøve ut nye måter å bygge vei på. Så det blir spennende å se om dette fungerer, sier han.

Han reagerer på at Åse Michaelsen og Svein Harberg er så opptatt av at Stortinget har fått mer makt.

— De er nødt til å ta det klare ansvaret og ikke prøve å gi inntrykk av at alt skal skje i Stortinget. Vi skal bidra så godt vi kan, men ansvaret ligger først og fremst på dem, sier han.