Ida Kristin Mellerud fikk ta eksamen bare én uke etter at streiken var over. Sigurd Longvastø og Dan Bartholomav var bortreist og får en ny sjanse til høsten. Foto: Sondre Steen Holvik

Kristiansand: — Opptakskontoret ble fullt bemannet etter streiken, men vi er fortsatt ikke i rute tidsmessig, sier studiedirektør Bjørn Monstad til Fædrelandsvennen.

Studiedirektør ved Universitetet i Agder, Bjørn Monstad, sier til Fædrelandsvennen at over 1000 studenter vil få svar på studiesøknaden nesten to uker senere enn vanlig. Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Selv om det i dag er tre uker siden streiken sluttet, rammet den UiA så hardt at det fortsatt merkes. Det er på opptakskontoret det svir aller mest. Søkertallene steg 19,1 prosent for universitetet i år, og med en streik som lammet store deler av opptaksprosessen, er saksbehandlingen til over 1000 studenter forsinket. Dette rammer særlig lærerstudentene og nye studenter som skal ettersende vitnemål.

Sent svar

De fleste studentene, både nye og gamle, vil ikke legge merke til at det har gått svært hektisk for seg på opptakskontoret til UiA i sommer. Mongstad sier at de aller fleste vil få svar på studiesøknaden i tide, men lærerstudentene kan måtte vente et par ekstra uker. Dette kan være problematisk for studentene som ønsker å søke permisjon.

— Vi har gjort det vi kan og jobber for studentenes beste. Vi ønsker jo selvsagt at dette skal ramme studentene på minst mulig måte, sier han.

Da streiken var ferdig, ble det lagt en plan for hvordan opptakskontoret på best mulig måte skulle hente inn tapt tid etter streiken. Det har tatt tid, men nå begynner brikkene å falle på plass.

Fikk oversikt forrige uke

Etter iherdig jobbing og organisering kan opptaksleder Ronny Løkås fortelle at opptakskontoret fikk oversikt over situasjonen torsdag forrige uke. Han kan bekrefte at denne sommeren har vært litt mer hektisk enn tidligere.

— Det har vært hektisk, det er det alltid for oss på denne tiden av året, men streiken har ført til at vi har hatt enda mer å gjøre, sier han.

Løkås ble tatt ut i streik med en gang streiken startet, men fikk dispensasjon tre dager senere. Totalt var de seks personer på jobb og skulle behandle tusenvis av søknader. De hadde heller ikke lov til å fortsette på jobben til kolleger som var i streik, da dette blir sett på som streikebrudd.

— Jeg kunne bare fortsette med mine oppgaver, alt annet måtte vente, sier Løkås.

Løkås og Monstad er enige i at dette ikke hadde gått hvis dispensasjonen ikke hadde blitt innvilget.

— Dispensasjonen var helt nødvendig for å kunne komme i mål, sier studiedirektør Monstad.

Eksamen under kontroll

Monstad legger til at eksamenskontoret har vært svært fleksible med å finne ny eksamensdato for de som ble rammet i vår.

— Det er en enorm kabal, men her skal vi ha alt under kontroll, sier han og forteller at eksamenene gjennomføres nå rett etter studieslutt, eller ved studiestart til høsten.

Vil holde fristen

20. juli er fristen for nasjonalt opptak. Da får de aller fleste søkerne svar på studiesøknaden sin. Dette er en frist studentdirektøren ønsker å opprettholde.

— Det er svært viktig for oss å opprettholde denne fristen, og det skal ikke skje at nye studenter får svar hos andre læresteder tidligere enn oss, sier Monstad.

Løkås ser også fram til en litt roligere arbeidshverdag.

— Det har vært noen lange dager og det har krevet svært mye av oss, men god lagånd gjør at vi snart er i havn, sier han.

Ferien er også rundt hjørnet.

— Selv om vi har hatt ekstremt mye å gjøre, vil ferien faktisk gå som normalt i år, sier Løkås.

Fikk ta eksamen

Ida Kristin Mellerud fikk ta eksamen bare én uke etter at streiken var over. Sigurd Longvastø og Dan Bartholomav var bortreist og får en ny sjanse til høsten. Foto: Sondre Steen Holvik

Vennegjengen Fædrelandsvennen omtalte under streiken tidligere i vår, fikk ta eksamen bare en uke etter at streiken var ferdig.

— Jeg var henrykt! Vi fikk jo høre at vi kanskje måtte vente helt til august, men så ordnet det seg til slutt, sier Ida Kristin Mellerud.

25. mai var tonen en helt annen. De tre vennene var rammet av streiken og fikk ikke tatt eksamen. Nå hyller Mellerud måten universitetet behandlet dem på.

— Jeg hadde to eksamener. Den ene tok jeg én uke etter at streiken var over, den andre bare noen dager senere, sier hun, og forteller at de fikk vite eksamensdatoen dagen etter at streiken var over.

Dessverre for Sigurd Longvastø og Dan Bartholomay var begge bortreist da sjansen bød seg for å ta eksamenen igjen. Dermed må de vente på ny tur til høsten.