KRISTIANSAND: Den norske Kirke mister konfirmanter. Humanistisk konfirmasjon og noen frimenigheter tiltrekker seg mange ungdommer som ønsker seg alternativer.

Det var en nedgang på 3 prosent i oppslutningen om konfirmasjon i Den norske Kirke i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 41.186 ungdommer konfirmerte seg i Den norske kirke, noe som utgjør to tredjedeler av årskullet.

Det betyr ikke at ungdommen har sluttet å konfirmere seg. Om lag 10.000 valgte humanistisk konfirmasjon. I tillegg er det en rekke frimenigheter som har populære konfirmasjonstilbud.

Randesund Misjonsmenighet har opplevd stor pågang. Til våren må menigheten arrangere tre konfirmasjonsgudstjenester for å komme gjennom, et antall langt høyere enn antallet ungdommer i menigheten skulle tilsi.

Tilpasser hele tiden

Ungdomspastor Johnny Omdal tror noe av populariteten skyldes at innholdet i konfirmasjonsundervisningen endres ofte.

— Man kan ikke gjøre ting på samme måten som for bare fem år siden. Hva som opptar ungdom, endrer seg hele tiden, sier han.

Før jul konsentrerer undervisningen seg om kristendommen. Etter jul kommer også andre temaet også opp, og da får ungdommene være med å velge hvilke temaer som skal belyses i undervisningen. Det kan være etiske spørsmål rundt sex og samliv, rustematikk eller spørsmål om selvbilde.

Populære turer

Men noen ting er alltid populært. Helgeturer til Misjonsforbundets leirsted Vegårtun på høsten, og en skihelg på Hovden om våren, for eksempel.

Randesund Misjonsmenighet hadde 39 konfirmanter til undervisning i fjor høst, og hadde egentlig satt en øvre grense på 50 ungdommer i år.

— Lenge før påmeldingsfristen gikk ut, måtte vi si nei til folk. Da vi fikk høre at en del av dem enten ville konfirmere seg borgerlig eller droppe hele konfirmasjonen hvis de ikke fikk være hos oss, valgte vi å åpne opp igjen. Nå er det rundt 65 som er påmeldt, sier Omdal.

Samlingene varer halvannen time, annenhver tirsdag.

Merker konkurransen

Den norske Kirke merker konkurransen. I Randesund menighet er ikke antallet påmeldte ungdommer klart ennå. Kateket Ellen Sandvik sier menigheten tar imot påmeldinger helt oppstart i september.

— Konfirmanttallet har prosentvis vært nokså stabilt i mange år, men har variert med størrelsen på ungdomskullene. Vi ser nå at valgmulighetene for ungdommene er blitt flere de siste årene. Det er nå flere menigheter og bedehus i vårt område som tilbyr et opplegg for ungdom i konfirmantalder, noe som gjør at «vår andel» varierer mer enn tidligere, sier hun.

Menigheten hadde 121 konfirmanter i 2011, og 98 nå i vår.

Humanistisk alternativ

Rundt 10.000 ungdommer velger humanistisk konfirmasjon i regi av Humanetisk forbund (HEF). I Kristiansand har tallene ligget mellom 150 og 200 ungdommer.

Her er ikke påmeldingstallene klare ennå, siden fristen for å melde seg opp er 1. oktober.

HEF: Vibeke Lauritsen, organisasjonssekretær Foto: Beathe Løkås

Vibeke Lauritsen, organisasjonssekretær i HEF Vest-Agder, sier organisasjonen har startet med noe nytt i år.— Vi hadde et sommerkurs som varte en hel uke i august, og har en gjeng som skal konfirmere seg i høst. Vi skal også ha en gruppe som har et kurs som går hele vinterferien. Men ellers er vårt hovedopplegg ukentlige samlinger gjennom våren, og derfor har vi ikke påmelding før 1. oktober.