KRISTIANSAND: — Vi jobber med en sak som skal opp i ATP-utvalget for Kristiansandsregionen på møtet den 11. mai, der vi ser på rushtidsavgift etter tidsdifferensiert bompengeinnkreving, sier samferdselssjef Vidar Ose i Vest-Agder fylke.

Saken er opprinnelig et høringsvar til NTP-forslaget, men vil nå også handle om mulighetene for å få utbetalt belønningsmidlene for 2012. — Vi har ikke så mye valg, føler jeg, sier Damman, og refererer til brevet fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp,) der hun sier at Kristiansandsregionen må innføre rushtidsavgift for å få utbetalt midler for 2012. - Skal vi få belønningsmidlene for 2012 må vi vedta en rushtidsavgift, sier han.

Kan innføre avgift

Fylkestinget har ikke, som Kristiansand kommune, kategorisk avvist rushtidsavgift. Politikerne vedtok i fylkestinget en formulering om at hvis det blir et krav, og er nødvendig, er man villig til å innføre en tidsdifferensiert avgift eller rushtidsavgift. Dette forslaget ble vedtatt 18 mot 17 stemmer, og Damman peker på at man nå er i denne situasjonen.

Veien fram til en eventuell rushtidsavgift i Kristiansand starter i Areal— og transportplanutvalget for Kristiansandsregionen (ATP-utvalget) den 11. mai. I dette utvalget sitter politikere fra alle kommuner i regionen, samt fylkeskommunen. På møtet 11. mai vil det komme fram om det er politisk vilje i Kristiansand og fylket for en avgift.

Svar innen 1. juni

Etter behandlingen i ATP-utvalget går saken til Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune for endelig vedtak. Meltveit Kleppa forlanger svar på om Kristiansandregionen innfører rushtidsavgift innen 1. juni, så tiden er svært knapp.

Samtidig jobber en styringsgruppe, ledet av Damman, der Kristiansands-ordfører Arvid Grundekjøn (H) og Vennesla-ordfører Torhild Brandsdal (KrF) sitter, med bypakker fra 2013 og utover. I forslaget til nasjonal transportplan for de neste ti år ligger det inne 13 milliarder kroner til disse bypakkene.

Nytt møte

— Vi har bedt om et møte med departementet for å klargjøre hva som skal til for å kunne ta del i disse pakkene, sier Damman. Dette var et brev som ble sendt før avslaget om belønningsmidler for 2012 kom.

- Ser du for deg at regionen får ta del i disse framtidige bypakkene hvis vi ikke oppfyller kravene i pakken for 2012?

— Det tror jeg ikke jeg vil si så mye om, og ikke legge noen føringer for. Men jeg ser at man er i gang i Grenlandsområdet og andre steder, så vi må være på banen for å få vår del, sier Damman.