ARENDAL: Da jenta som 13-åring fikk datamaskin skulle del vel 20 år eldre onkelen hjelpe henne. Over lang tid hadde onkel vært et nært familiemedlem, som ofte var på besøk hos jenta og hennes foreldre, blant annet til søndagsmiddag. Det var etablert et nært og tillitsfullt forhold mellom jentas familie og onkelen.

Etter at jenta fikk pc satt de to ofte på fornærmedes rom for at han skulle hjelpe henne med dataen. Det var under denne "hjelpen" de første overgrepene fant sted, først bare med beføling. Senere utviklet det seg videre slik at det ble gjennomført seksuell omgang. Noen av overgrepene fant sted mens jenta var på overnattingsbesøk hos onkelen.

Fikk skoleproblemer

Det hele pågikk over en periode på to-tre år. Jentas mor ble urolig da dattrerens karakterer på ungdomsskolen falt dramatisk. Hun skjønte at noe var galt, men fikk ikke noe ut av datteren hva som var galt. Dette førte også til et dårlig forhold mellom mor og datter.

Etter hvert flyttet jenta til et annet sted for å gå på skole. Høsten 2002 fortalte hun om overgrepene til en venninne, og sendte også en tekstmelding til onkelen. Men forholdet ble ikke anmeldt, og hun fortalte heller ikke noe til sin familie. Jenta var ifølge dommen fra Agder lagmannsrett redd for ikke å bli trodd, og hun ønsket ikke å medvirke til at familien ble splittet som følge av en anmeldelse.

Anmeldt ti år senere

I juni 2010, nesten ti år etter at overgrepene ble avsluttet, anmeldte jenta likevel forholdene til politiet. Hun hadde da over en periode hatt store fysiske plager. Under behandlingen av disse plagene kom overgrepshistorien opp. Senter mot seksuelle overgrep ble kontaktet, og familien fikk vite hva som hadde skjedd.

I Aust-Agder tingrett ble mannen i fjor høst dømt til fengsel i tre år og tre måneder for overgrepene. Lagmannsretten reduserte straffen noe. Oppreisningserstatningen på 150.000 kroner ble opprettholdt.

Lagmannsretten har lagt vekt på at den domfelte utnyttet tillitsforholdet som var etablert mellom ham, fornærmede og hennes familie. Overgrepene skjedde også i hjemmet, et sted hvor folk skal føle seg trygge. Det er ifølge lagmannsretten straffeskjerpende. Retten mener også at det er viktig med streng straff i overgrepssaker mot barn, ikke minst etter at kunnskapsnivået om skadevirkningene har økt. Retten viser blant annet til risikoen for senskader. I formildende retning har retten lagt vekt på delvis tilståelse.