MANDAL: — Utspillet får stå for Kari Henriksens egen regning. Arbeidsutvalget i Vest-Agder Arbeiderparti er klare på at det er statens om må rydde og betale støyskjermen på Evje, sier fylkesleder Linda Verdal i Vest-Agder Arbeiderparti.

Fylkesleder Linda Verdal i Vest-Agder Arbeiderparti. Foto: Kjartan Bjelland

Hun går dermed imot Vest-Agders egen stortingsrepresentant for eget parti, Kari Henriksen. Sistnevnte foreslå i tirsdagens avis at hele Sørlandet skulle spleise på støyskjermen, fordi Forsvarets tilstedeværelse i landsdelen er et felles ansvar.

Støyskjerm

Bakgrunnen er konflikten mellom Evje og Hornnes kommune og Forsvaret. De grønnkledde har et skytefelt på 9000 mål i sentrumsnære områder på Evje. Støyen er så kraftig at Evje ikke får lov å utvikle områdene rundt. Det vil koste 56 millioner kroner å lage støyskjerming, men Evje mener Forsvaret må ta regningen.

– Alle kommunene på Agder bør se Forsvarets tilstedeværelse på Sørlandet som en viktig sak for hele regionen. Da må en se bort fra fylkes— og kommunegrenser.

kari-henriksen

Små kommuner kan ikke bli sittende alene igjen med regningen for noe som er hele regionens ansvar. Pengene til støyskjerming må derfor komme i et felles løft fra fylkene og de 30 kommunene i Agder, sa Kari Henriksen.

Dette fikk Linda Verdal tirsdag morgen til å løfte av telefonrøret.

— Vi har stor takhøyde i partiet, og vi må tåle uenighet. Jeg ser at hun ønsker å løfte diskusjonen om Forsvaret på Sørlandet. Men staten må ta ansvaret for støyskjermingen 100 prosent. Evje og Hornnes har stilt sine områder til disposisjon i over 100 år, og nå må Forsvaret ta det hele og fulle ansvaret for å rydde opp.

- Mitt forslag

Kari Henriksen presiserer onsdag at forslaget er henneseget, og ikke partiets. Men hun får ingen støtte av partifelle Line Vennesland,som vikarierer for Aust-Agders Freddy de Ruiter, som er hjemme ipappapermisjon.

— Jeg synes forslaget fra Kari er håpløs, siden Forsvaret er et statlig ansvar.Støyreglene som hindrer utviklingen på Evje er vedtatt av staten, og det erstaten som forurenser. Dette har de et moralsk ansvar for, og det må de ta. Detblir helt feil å legge dette over på kommunene, sier Vennesland, somunderstreker at Forsvarets tilstedeværelse på Sørlandet er viktig,

— Evjeog andre kommuner på Agder skal være med å tilrettelegge for forsvarsaktiviteti landsdelen, men ikke gjennom å ta forurensers kostnader. Den må de ta selv.

Stortingsbenken

Både ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes samt fylkesordfører Terje Dammen reagerte i avisen tirsdag på forslaget til Henriksen.

Tirsdag tok også stortingsrepresentantene Svein Harberg (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Åse Michaelsen (Frp) kontakt, og var like forferdet.

STORTINGET: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, Åse Michaelsen og Svein Harberg reagerer på Kari Henriksens forslag om at Agder skal spleise på støyskjermen på Evje. Foto: MMS-foto

— Det er viktig at Sørlandet samler seg om at Luftforsvaret skal ha tilstedeværelse på Agder, men Forsvaret må ta regningen for støyskjermingen, sier Michaelsen.- Det er nesten utidig av Henriksen, sier Harberg.

— Det er veldig spesielt at hun ber om dette, så lenge både Aust- og Vest-Agder Arbeiderparti er enige om at staten må bære ansvaret for støyen, sier Ropstad.