KRISTIANSAND: — Vi innfører nå stopp for alle nye bilbaserte kjøpesentre utenfor byer og tettsteder. Dette er god bypolitikk, og god klimapolitikk. Det er ingen tvil om at Sørlandsparken er direkte årsak til nedgangen i Kristiansand sentrum, uttaler miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Fædrelandsvennen.

Akkurat i det regjeringen sender forslaget ut på høring, fullføres Norges største kjøpesenter ved Kristiansand. I slutten av oktober klippes snora for nye Sørlandssenteret, med tett på 200 butikker under samme tak.

Bør nye store kjøpesentre forbys? Si din mening i debatten!

- Må handle der vi bor

I en handelsrapport departementet har fått utarbeidet fremgår det at Sørlandets hovedstad er hardest rammet blant 11 større norske byer. I perioden 2004 til 2012 tapte byens sentrum 12 prosentpoeng markedsandel av detaljvarehandelen, fra 38 til 26 prosent.

I samme periode økte Sørlandsparken sin markedsandel fra 25 til 35 prosent.

Bård Vegard Solhjell

— I fremtiden kan ikke alle sette seg i en bil, kjøre én mil, gjøre sine innkjøp og kjøre hjem. Vi må i større grad handle i nærheten av der vi bor og jobber, mener statsråd Solhjell, som registrerer stadig flere skilt for opphørssalg i landets byer.- Med de nye reglene kunne man ikke bygd Sørlandssenteret der det ligger i dag, man måtte lokalisert det i tilknytning til Kristiansand by, forklarer han.

— Men ifølge lokalpolitikerne er det ikke plass der?

— Jeg er klar over at det er lettere og billigere å bygge ut på et jorde. Men i de fleste storbyer finnes det områder som kan transformeres, som tidligere har vært brukt til industri eller havn, svarer Solhjell.

Analysen er basert på omsetningstall fra SSB for Østfold, Buskerud, Telemark, Vest-Agder, Aust-Agder, Rogaland og Sør-Trøndelag i perioden 2004–2012. Den viser at Arendal sentrum "bare" har mistet tre prosents markedsandel.

- Som forventet

Kristiansands politikere angrer slett ikke på Sørlandssenteret, der siste storutvidelse ble vedtatt av bystyret så sent som i april 2008. — Dette er som forventet fra de rødgrønne, og heldigvis kan jo en kjøpesenterstopp oppheves av en ny regjering, uttaler Hans Otto Lund, gruppeleder for Høyre som begrunner sitt syn slik:

— Det kan bli overetablering en stund, men så går det seg til, gang etter gang. Skulle vi fått plass til dette i Kvadraturen måtte den vært tre ganger så stor, og da ble det ikke plass til boliger eller andre ting.

Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret, minner om at Sørlandssenteret er et regionsenter, mens Kvadraturen må betraktes som et bysenter.

— Det vi nå er opptatt av, er å gjøre Kvadraturen attraktiv slik at folk vil være der og handle der. Aquarama trekker folk til Kvadraturen, det samme gjør Bystranda og det nye hotellet sommerstid, mens det jobbes med prosjekter som kvartal 42, Euroterminalen og Vestre Havn. Så jeg synes vi er i god glid, sier Skaara.

Som Fædrelandsvennen skrev i sommer er det slett ikke helsvart i Kvadraturen. Etter noen års stagnasjon og nedgang økte detaljvarehandelen fra 2011 til 2012 med 1,3 prosent, til 2,21 milliarder kroner. Sørlandsparken økte samtidig med 3,6 prosent, til 2,89 milliarder.

Regjeringen innførte også en forskrift i 2008, men den viste seg å inneholde for mange smutthull. Planen nå er at forbudet trer i kraft til vinteren, og de rødgrønne håper lovendringen støttes av en eventuell ny regjering.

Tar til motmæle

I Kristiansand har det vært bred politisk enighet om senteretablering og påfølgende utvidelser i Sørlandsparken.

Mette Gundersen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har vært en villet politikk og utvikling. Også Arbeiderpartiet har vært tilhenger av å utvide Sørlandsparken, det skal vi ikke sno oss unna, sier Mette Gundersen , gruppeleder og medlem av byutviklingsstyret for Ap.- Så etableringen er ikke feilslått?

— Nei, det vil jeg ikke si. Uten den ville vi aldri fått de store varehusene til Kristiansand, som har skapt enormt med arbeidsplasser og omsetning. Nå øker jo også omsetningen i Kvadraturen. For Kristiansands del vil ikke forbudet få særlig innvirkning siden kjøpesenterstrukturen er ferdig utbygd.

Bør nye store kjøpesentre forbys? Si din mening i debatten!

— Hva synes du om at Kristiansand blir brukt som skrekkeksempel?

— Jeg synes Kristiansand er et godt eksempel, ikke skrekkeksempel. Kvadraturen var ikke noe alternativ, fordi det ikke er plass til de store varehusene der.

— Betyr det et du er motstander av forbudet?

— Jeg mener lokalpolitikerne er best til å vurdere egne reguleringsplaner og lokale konkurranseforhold. Men i forhold til kjøpesenterutvikling er Norge så ferdig utbygd at det ikke er noen krise at det kommer nå, det var verre om det ble innført for 15 år siden, svarer Gundersen.

Strammer inn i Sørlandsparken

Plan- og bygningsetaten har fått i oppdrag av bystyret å gå gjennom reguleringsplaner som gjelder i Sørlandsparken, etter at det er gitt en rekke dispensasjoner for såkalt tjenesteyting – underholdning, service- og tjenestetilbud. Det er blant annet tillatt treningssenter, legesenter og lekeland i strid med planene.

— Vi er veldig åpne på at vi ikke ønsker frislipp av nok et bruksformål som utarmer sentrum. Men i forhold til det totale arealet i Sørlandsparken er det veldig lite tjenesteyting i dag, opplyser plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Onsdag arrangerer etaten et åpent møte med berørte parter i Sørlandsparken, mens bystyret får siste ord når saksinnstillingen er klar om noen måneder. Gruppeleder Mette Gundersen (Ap) tror det blir vanskelig å nekte virksomheter som allerede er etablert.

— Utviklingen har gått for langt, den er umulig å snu og mange føler seg urettferdig behandlet. Vi må være opptatt av nye formål vi ikke vil ha, for eksempel kino og andre typer kulturtilbud, mener Gundersen.

Også kontoretableringer vil bli tema. Det er i dag store ledige arealer for kontorer, mens man heller ønsker slike bedrifter lagt til sentrum.

Bør nye store kjøpesentre forbys? Si din mening i debatten!