KRISTIANSAND: — Hvis det blir vedtatt et forbund mot utendørs overnatting i Kristiansand, vil jeg aksjonere, sier Dag Vige (V), politiker i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Forbud i Oslo

Forrige uke vedtok bystyret i Oslo å forby overnatting i parker og på andre grøntarealer i Oslo. Natt til tirsdag aksjonerte prester og kirkelige ansatte i Oslo mot forbudet, ved å sove ute i Sofienbergparken.

— Jeg synes aksjonen i Oslo er en symbolsk og verdig demonstrasjon. Det som skjer i Oslo bekymrer meg. Det virker som det er en trend at noen tror at man kan løse fattigdomsproblemer med restriksjoner, påpeker Vige.

Vil aksjonere

Mandag gjorde venstrepolitikeren det klart via Facebook at han selv ønsker å aksjonere, hvis det innføres et utendørs overnattingsforbud i Kristiansand:

”Hvis det blir et generelt forbud mot å sove ute i Kristiansand, legger jeg meg under Jernbanebroa i protest”, skriver han.

— For å synliggjøre mitt standpunkt, vil jeg sove ute sammen med tiggerne under broa i ett døgn. Jeg har før blitt tilbudt matservering under broa, og jeg har møtte hjertevarme blant dette folket, sier Vige til Fædrelandsvennen.

Venstre står bak forbud

Ifølge det Fædrelandsvennen kjenner til, sto Vestre i Oslo bak overnattingsforbudet, sammen med KrF, Ap, Høyre og Frp.

— Jeg er skikkelig irritert over at Venstre i Oslo ikke er tydeligere i dette spørsmålet, sier Vige, som sier han ikke var klar over at venstrefolk sto bak forbundet.

— Er det ubehagelig at partifellene dine står bak vedtaket?

— Ja, det er ubehagelig. Jeg tror venstrefolk generelt ikke ønsker slike restriksjoner.

Kleppe foreslo forbud

Vidar Kleppe (Dem) fremmet et forslag om et overnattingsforbud i Kristiansand tidligere i år. Forslaget ble avvist av bystyret.

— Et forbud i Kristiansand skal ikke ramme russ eller andre folk som sover i telt. Jeg mener aggresiv og pågående tigging er et stort problem i Kristiansand. Tiggerne driver med kriminalitet, blant anent ved salg av narkotika. Jeg ønsker ikke at de skal overnatte på offentilige steder, samt gjøre sitt fornødne der, sier han.

— Jeg ble utskjelt da jeg kom med interpellasjonen tidligere i år, legger Kleppe til.

- Idiotisk

Dag Vige bruker ordet idiotisk om innføringen av overnattingsforbudet i Oslo.

— Forbudet i Oslo er idiotisk. Disse menneskene, tiggere og rusmisbrukere, har jo ikke andre alternativer, sier Vige.

— Hva med forsøplingen som overnattingen forårsaker?

— Hvis man skal hjelpe mennesker som har et vanskelig liv, må man være dialog med dem for å drøfte hvordan man kan hjelpe på best mulig måte, sier politikeren.