KRISTIANSAND: På oppfordring fra varaordfører Jørgen H. Kristiansen har en gruppe studenter ved UiA laget en forretningsplan for hvordan en kan få slutt på all tigging i Kristiansand. Mens det andre steder i Europa har vist seg lite effektivt å forby tigging, mener studentene at det vil ha bedre effekt å kriminalisere de som gir til tiggerne.

I studentrapporten "TiggFri By" foreslås det å etablere en organisasjon som gir tiggerne mat og et verdig bosted mens de tilegner seg kunnskaper om norsk samfunns— og arbeidsliv. I såkalte "Safehouse" kan de tidligere tiggerne mot å utføre småjobber til inntekt for den veldedige organisasjonen, til gjengjeld få mat og husly. En ser for seg at prosjektet vil være avhengig av dugnadsinnsats fra frivillige og økonomisk støtte både fra det offentlige, næringsliv og privatpersoner. Studentene mener det vil være naturlig å samarbeide med Den ortodokse kirke, Frelsesarmeene, Filadelfia og andre som i dag gjør en viktig innsats for å hjelpe tiggerne som kommer til Kristiansand.

Studentoppgave

Studentene som har utarbeidet "TiggFri By" er Sissel Berge Johansen, Eline Koland, Aud Irene Brygeså Sjursø, Mirnes Balagic og Per-Joakim Jørgensen. Fire av dem er økonomistudenter.

OMSTRIDT: Mikhaela Miclescu tilhører en familie som har vært i Kristiansand jevnlig de fire siste årene. Her tigger hun i Markens. Foto: Arkiv

– Vi mener selv studentoppgaven kan være et godt utgangspunkt for å finne en løsning på tiggerproblematikken. Våre observasjoner tyder på at mange som tigger i Kristiansand ikke gjør det for seg selv, men at de er en del av et organisert tiggernettverk. Vi har med selvsyn sett at det kommer personer og samler inn pengene som tiggerne har i pappkrusene foran seg, sier Sissel Berge Johansen.Studentene ser for seg at romanifolket skal kunne oppholde seg i Safehouse i opptil 12 måneder. Etter endt opphold her, skal brukerne stå bedre rustet for selv å skaffe seg arbeid og komme inn på det ordinære boligmarkedet.

Holdninger

Studentene har gjennomført en spørreundersøkelse blant et tilfeldig utvalg av byens befolkning på steder der tiggerne opererer. Mens noen svarte at tiggerne primært bør hjelpes i sitt hjemland, mente andre at de bør integreres i det norske samfunn. Andre ville sende dem ut av landet eller forby tigging på offentlig sted.

– Spennende

Varaordfører Jørgen H. Kristiansen mener Kristiansands mange menigheter og store grad av frivillighet, gjør at det kan være enklere å komme tiggingen til livs her enn andre steder i Norge.

– Det er vel liten tvil om at mange av tiggerne er mennesker i dyp nød. Tigging er imidlertid ikke bærekraftig, og er verken bra for de som får eller gir. Det er spennende at studentene har en entreprenørmessig tilnærming til tiggerproblematikken. De mener også det er stor vilje blant private til å hjelpe de som i dag tigger til å finne andre måter å livnære seg på, sier han.

Jørgen H. Kristiansen mener det kanskje vil være enklere å forby tigging enn å kriminalisere de som gir. Ellers mener han det er urovekkende dersom studentene har rett i sin oppfatning av at tiggingen i Kristiansand er organisert.