KRISTIANSAND: — Det er forferdelig irriterende å ha kommet i denne situasjonen, men nå får vi gjøre det beste ut av det, sier Mette Gundersen (Ap).

Seks måneder på overtid prøver Kristiansand å få gitt noen innspill til forvaltningsplanen for Skagerrak.

Her vil de også si hva de mener om oljevirksomhet i havområdet.

Administrasjonen foreslår nå at det ikke skal settes noen grenser for oljevirksomhet. Slike beslutninger må komme senere, heter det i forslaget som formannskapet skal ta stilling til.

Sier nei

I dag sier både SV og Venstre nei til petroleumsvirksomhet i Skagerrak. Venstre mener at Kristiansand i sitt innspill må si at forvaltningsplanen skal ha et forbud mot oljevirksomhet.

— Dette er sårbare områder, akkurat som Lofoten og Vesterålen. Oljevirksomhet vil komme i konflikt med fisk og annet dyreliv. I tillegg vil dette være nær land, og vi vet hvilke enorme konsekvenser en ulykke kan få, sier Eva Kvelland (V).

BEGRENSNINGER: Klima- og forurensingsdirektoratet går inn for store oljefrie soner i Skagerrak.

Dag Vige (V) mener at det i tillegg må lages en verneplan for hele Skagerrak og Nordsjøen.— Vi må spørre oss om hvilke områder vi ikke vil ødelegge, fordi de er så viktige for oss, sier Vige.

Arbeiderpartiet skal diskutere saken på mandag. Mette Gundersen mener spørsmålet om oljevirksomhet i Skagerrak på sikt kan bli viktig for Kristiansand.

— Vi hadde et årsmøte der vi valgte å ikke mene så mye om det før vi hadde mer fakta på bordet, sier Gundersen.

Og legger til:

— Min generelle holdning er at man ikke skal være redd for fakta. Jeg mener det må være fullt mulig å si ja til konsekvensutredning uten at man dermed sier ja til oljeboring. Det å få kunnskap om oljeboring i Skagerrak kan ikke skade.

Positive

Klima- og forurensingsdirektoratet har allerede foreslått at det skal være en sone langs kysten av Skagerrak med sterke begrensninger på olje- og gassvissvirksomhet.

Men en slik grense vil altså ikke Kristiansand ha, ifølge administrasjonens forslag.

"Det er en rivende utvikling i teknologien for leting og utvinning av olje, og denne kunnskapen må tas i betraktning når eventuell leteaktivitet skal avgjøres" står det i innstillingen.

Administrasjonen mener at man skal vente med å bestemme seg for olje- og gassvirksomhet til det måtte bli aktuelt.

Overtid

Fristen for å gi innspill til forvaltningsplanen, var 15. september i fjor. Men sammen med en rekke andre sørlandskommuner, glippet Kristiansand.

Etter at Fædrelandsvennen skrev om saken, har Kristiansand kommune kontaktet Miljøverndepartementet i håp om at de kunne levere et svar på overtid.

— Vi har fått tilbakemelding om at de er i en sluttfase og at hvis innspillene kommer inn tidsnok, skal de se på dem. Hvis ikke, vil de uansett komme med i den politiske behandlingen av saken, sier Finn Aasmund Hobbesland, leder i by og samfunnsenheten i Kristiansand

Han minner om at det var faglige innspill kommunene ble bedt om å gi.

— Det er krevende å gi faglige innspill til så faglig tunge arbeid. Derfor har det nok heller ikke blitt prioritert. Men siden dette ble en sak, har vi gjort rede for viktige problemstillinger, sier Hobbesland.

Her er kommunens svar:

Administrasjonen foreslår at politikerne gir en innstilling med disse hovedpunktene:

• Det er for stor belastning på Nordsjøen og Skagerrak når det gjelder forurensing. Planen må legge vekt på internasjonalt samarbeid for å redusere miljøtrusselen.

• Næringsvirksomhet tilknyttet Skagerrak er viktig for Kristiansand. Derfor vil ikke Kristiansand at det settes noen grenser for petroleumsvirksomhet i planen.

•Utfordringene i Skagerrak må løses gjennom internasjonalt samarbeid. Landene rundt Skagerrak må samarbeide om både beredskap og forskning.

Fakta:

Forvaltningsplanen for Skagerrak

I forbindelse med at Stortinget skal vedta en forvaltningsplan for Skagerrak, kommer spørsmålet om oljevirksomhet opp.

I 2007 boret Hydro en tom brønn utenfor Farsund. Siden har det ikke vært leting i Skagerrak.

Oljedirektoratet ville i 2008 åpne tre felt sørvest for Kristiansand for prøveboring. Miljømyndighetene satte foten ned.

I forslaget til forvaltningsplan går Klima- og forurensingsdirektoratet inn for store oljefrie soner i Skagerrak.

Petroleumsnæringen vil ikke ha en slik begrensning.