KRISTIANSAND: – Vi håndterer situasjonen greit. Det er rundt 100 mann ute og rydder kommunale veier, men det blåser en god del, så de må raskt ut igjen, sier han til Dagbladet, som først meldte om saken.

Paulsen ber om at de som har biler parkert ute, der som brøytemannskapene har problemer med å komme til, flytter bilene sine. Rett før klokka 14.00 kom meldingen fra kommunen om at det nå blir gratis å parkere i kommunale parkeringshus i sentrum.

«Årsaken er at en trenger åpne gater for brøytemannskapene. Tresse er åpen for parkering», skriver kommunen.

Folk kan nå parkere gratis i kommunale parkeringshus, som Kilden p-hus. Foto: Vegard Damsgaard

– I sentrum er det mye bedre å bruke parkeringshus, enn å stå i gatene. Vi trenger plass for å komme inn med større brøytemaskiner, sier Paulsen.

Parkeringshusene i sentrum det gjelder, er Slottet, Gyldengården og Kilden parkeringshus.

Gratis til torsdag

Mandag ettermiddag ble det bestemt at tiltaket med gratis parkering i p-husene forlenges.

– Det vil fortsette å være gratis å ha bilen parkert der fram til torsdag morgen, opplyser Bernander til Fædrelandsvennen.

Beredskapssjefen og ordføreren håper flest mulig gjør akkurat dette, for å gjøre arbeidet lettere for brøytemannskapene.

– De som har parkert ulovlig i sentrum sørger vi for å få fjerna. Enkelte har bare satt bilen midt i gata, og de bilene må vi flytte. Jo bedre rydda det er, jo lettere blir jobben. Den snøen som ligger nå er tung og våt, og den må vi få vekk før det blir kaldere og fryser på. Derfor må vi inn med en stor snøfreser og bruke lastebiler for å få dumpa snøen på Tangen. Det arbeidet starter i kveld, forteller Paulsen videre.

Fortsatt snøvær

Det skal fortsette å snø tungt på Sørlandet de neste par dagene, spesielt langs kysten og i strekningen fra Kristiansand til Arendal.

– Med så mye snø på så mange veier, skaper det utfordringer for kommunen. Vi må ha en god plan på hvordan vi skal takle de utfordringene, sier Paulsen.

Tirsdag er det vanlig arbeidsdag igjen etter jula.

Sigurd Paulsen er beredskapssjef i Kristiansand kommune. Foto: Jacob J. Buchard

– Ønsker at folk holder seg hjemme

En bekymring kommunen har, er samfunnskritiske funksjoner, som for eksempel hjemmetjenesten.

– Vi er avhengig av god framkommelighet, og enn så lenge ser det ut til å gå bra, og per nå leverer vi tjenestene som planlagt.

Kommunene kommer til å diskutere tiltak utover dagen. Blant annet et forslag om hjemmekontor for folk som har muligheten til det.

– Vi ser at gang- og sykkelstier ikke er ryddet tilstrekkelig til at folk kan ferdes mye ute. Foreløpig ønsker vi at folk holder seg hjemme, sier Paulsen.

Det brøytes for fullt i Kristiansand mandag. Dette bildet er fra Kvadraturen i sentrum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Det neste møtet i kriseledelsen er klokka 16.00 mandag.

– Er det hektisk nå?

– Ja, og innimellom slagene er jeg selv ute og skuffer snø, sier Paulsen og ler.

– Mye være og trær

Hektisk har det også vært for Agder-politiet mandag.

– Det er mye vær og trær, sier operasjonsleder John Repstad.

Politiet henviser alt som handler om vær og trær videre til Vegtrafikksentralen.

Det har kommet opp mot 80 centimeter snø i deler av Agder det siste døgnet.

– Snøværet vil vare fram til onsdag, og det er spesielt strekningen Arendal-Kristiansand det vil komme mest, sier Repstad.

Med mye vind og mye snø vil det være problematisk.

– Da vil nok en del trær blåse og vei og over linjer.

Hjemmekontor

For trafikken er det er problem at enkelte parkerer langs veien. Da blir det vanskelig for veientreprenører å holde veiene i god stand, og åpne.

– Det skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg, forklarer Repstad.

– Har du en anbefaling til befolkningen?

– Folk må være tålmodige og forsiktige. Hvis du ikke trenger å bruke bilen, kanskje la være. Om folk kan ha hjemmekontor, må de kanskje vurdere det, sier Repstad.

Et annet tips er å slippe til brøytebilene, og gjøre det greit i sitt nærområde.

– I en del kommunale boligfelt og enkelte gater i sentrum, har biler kjørt seg fast. Det vil skape utfordringer for de som rydder, sier Repstad.