– Det at hun ikke kommer til å være til stede under rettssaken kan faktisk virke positivt for oss. Jeg er sikker på at hun ville prøve å legge skylden på oss, sier den 23 år gamle norskuruguyanske kvinnen på telefonen til VG og Dagbladet tirsdag.

Men begge kvinnene er likevel sint på Lillesand-kvinnen. At hun er rømt, kommer til å gå ut over dem, mener de. De er redd for at kausjonsmuligheten deres blir borte, og håper at hun ikke slipper unna selv om hun er kommet til Norge.

Varsler Interpol

Statsadvokat Claudia Mancilla i den bolivianske byen Cochabamba, hvor de to sitter fengslet og venter på rettssak i april, er rasende over 20-åringen greide å rømme fra tiltalen om kokainsmugling. Hun vil snarest kontakte Interpol for å kreve at den tiltalte blir arrestert i Norge.

I forrige uke fikk familien til 20-åringen brev om at påtalemyndigheten i Bolivia ville ha kvinnen tilbake til fengselet. Etter det Dagbladet kjenner til, skal brevet ha vært en klar melding fra statsadvokat Mancilla om at 20-åringen er skyldig og at hun snarest bør tilbake til fengselet. Etter avisens mening er dette medvirkende årsak til at familien i Lillesand tok skritt for å få datteren hjem så fort som mulig.

Familiens advokat Carl Bore bekrefter overfor Dagbladet at det ble sendt en slik begjæring for kort tid siden.

Nytt navn

De tre kvinnene ble fengslet i Bolivia i mai 2008 etter at de ble pågrepet for å ha skult nær 22,5 kilo kokain i bagasjen på vei til Norge. I oktober ble Lillesand-kvinnen løslatt mot kausjon på 200.000 bolivianas – vel 165.000 kroner – mot meldeplikt.

For kort tid siden tok kvinnen kontakt med Folkeregisteret og endret etternavnet sitt. Så raskt denne formaliteten var unnagjort søkte hun den norske generalkonsulen i Bolivias hovedstad La Paz om nytt pass.

– Hun forklarte og viste at hennes eget pass var blitt ødelagt og at hun trengte et nødpass med det nye etternavnet. Søknaden ble rutinemessig sendt ambassaden i Argentina, som innvilget den, forklarer kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD.

Kvinnen fikk det nye passet 8. februar. Norske myndigheter skal deretter 10. februar ha varslet boliviansk UD om pass— og navnebyttet, og fikk en bekreftelse på at informasjonen var mottatt. Videre skal Interpols avdeling i Bolivia ha fått de samme opplysningene.