Disse skal gjøre p-husene bulkefrie

Kristiansanderen Øystein Knudsen vil selge slike bulkebeskyttere til parkeringshus over hele landet – til jubel fra forsikringsbransjen.

Publisert:

Installert: Importøren Øystein Knudsen har solgt inn beskyttelseselementene til Kristiansand parkeringsselskap. Foto: Øystein Knudsen

  • Henrik Ihme
Denne artikkelen er over åtte år gammel

KRISTIANSAND: Har du parkert i Børsparken parkeringshus i det siste har du kanskje lagt merke til dem: Gule polstringer rundt bæresøylene som beskytter bilene mot trange ryggeparkeringer og uvørne svinger inn og ut av p-husene.

I Kristiansand er påkjøringsbeskyttelsene satt opp som et prøveprosjekt, etter at kristiansanderen Øystein Knudsen (42) har startet import fra utlandet.

— Jeg har hatt ideen om noe lignende i mange år, og så kom jeg over dette produktet i Nederland. Det var patentbeskyttet, men jeg reiste og skaffet meg agentur og importrettigheter på dette i tre år, sier han til Fædrelandsvennen.

Nå håper han at han skal klare å selge inn produktet over hele landet.

— Jeg startet her i byen, og Kristiansand parkeringsselskap var veldig positive. Nå har de stått i Børsparken i noen måneder allerede. De er også installert hos et hotell i Oslo, og Color Line har meldt seg interessert – blant mange andre, sier Knudsen.

Bulkefritt

Selv beskriver han ubeskjedent patentet som "genialt", og 42-åringen mener han nå har funnet et produkt som vil lette bilopplevelsen for alle med parkeringshusskrekk.

— Dette kan sees på som reklameplakater som spennes rundt bæresøylene i parkeringshuset, og som har en dempestruktur og forsterkning i selve stoffet som tar av for støt, sier han begeistret, og fortsetter:

— Når man treffer disse i normal fart inne i et parkeringshus så får man ikke bulk. Det kan komme en liten skade, men den reduseres betraktelig.

Milliardutgift

Han får unison støtte fra forsikringsselskapet IF.

— At folk smeller inn i vegger, pilarer og andre biler er en stor utgift for forsikringsselskapene. Jeg tror at dette produktet kan få ned skadeomfanget, så dette støtter vi fullt ut, sier informasjonssjef i IF forsikring, Jon Berge.

Ifølge Berge er småskader i parkeringshus noe om mange opplever, og tusenlappene flyr lett når egenandelen skal betales.

— Vår egen undersøkelse viser at åtte av ti har blitt bulket uten at det blir lagt igjen navn og nummer. Selv om dette patentet ikke hindrer slike skader, så gjør det parkeringshuset tryggere. Man kan stå nærmere stolpene, og få ned skadeomfanget. Når man kjører inn i parkeringshus i dag så ser man jo billakk over alt, sier han.

Ifølge tall fra forsikringsbransjen kom det inn 60 000 meldinger om påkjørsel på parkert kjøretøy i fjor, og 57 000 ryggeuhell. Til sammen har det kostet forsikringsbransjen nesten en milliard kroner i utbetalinger. På Sørlandet er summen på utbetalinger 53 millioner kroner, spredt utover 6000 uhellsmeldinger.

- Svart til forventingene

Raymond Solaas, daglig leder i Kristiansand parkeringsselskap, sier til Fædrelandsvennen at de vil vurdere parkeringsbeskyttelsen som et permanent innslag etter prøveperioden.

— Foreløpig har de svart til forventingene. Bilistene ser søylene tydeligere og skader minimeres, sier han.

Han sier imidlertid at de vil være varsomme med å ta i bruk elementene som reklameplakater.

— Vi må ikke ta bort fokus fra kjøringen. Nå er de veldig diskrete, samtidig som de gir beskyttelse, sier Solaas.

Han mener at patentet er helt nytt på det norske markedet.

— Det finnes ulike typer standard påkjøringsbeskyttelse, men disse har skreddersøm og er spesialtilpasset søylene i hvert enkelt parkeringshus, sier han.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Henrik Ihme henrik.ihme@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.