AGDER: Tidlig i prosessen ble fungerende domprost Aud Sunde Smemo nevnt som kandidat til jobben.

— Jeg har ikke blitt spurt, så jeg er ikke kandidat i denne fasen, sier Smemo til Fædrelandsvennen.

Hvem som blir kandidat til biskop i Agder, blir offentliggjort på en pressekonferanse fredag 7. september. Ifølge Vårt land og Agderposten har det vært en utfordring å finne kvinnelige kandidater.

God kandidat

Kolleger av Smemo reagerer på at bispedømmerådet mener hun er for ung.

— Jeg synes det er pussig at Aud Sunde Smemo ikke er spurt. Hun er en dyktig prest som har gjort en god jobb som fungerende domprost og som leder for prestene. Hvis de har problemer med å få kvinnelige kandidater, er det rart å ikke spørre henne, sier Nils Terje Andersen, kapellan i Vågsbygd Menighet.

Selv er han 42 år, men presiserer at han uansett er uaktuell som kandidat. Aud Sunde Smemo mener han derimot er en blant flere som kan gjøre en god jobb som biskop og som derfor burde blitt spurt.

Andersen mener det blir feil å sette aldersgrense.

— De ekskluderer kandidater som kunne gjort en god jobb. En på 40 kan fint bli biskop og heller slutte etter 15 år om man ikke vil være biskop lenger

- En viss alder

IfølgeJan Olav Olsen, spurte bispedømmerådet 26 kandidater om de kunne tenke seg å stille som kandidater. Rundt halvparten takket nei.

— Stemmer det at dere ikke vil ha noen kandidater under femti år?

— Det er en overdrivelse. Vi har spurt en kandidat på 45 år. Men en biskop må ha en viss alder for å ha den nødvendige erfaring, sier Olsen.

— Hva tenker du på spesielt?

— Vi ønsker noen som både har bred erfaring fra menighetsarbeid, som har solid teologisk kompetanse og kan håndtere media, for å nevne noe.

— Er det nasjonale retningslinjer fra kirken om å styre unna yngre kandidater av den grunn?

— Nei, dette er noe vi har diskutert i bispedømmerådet og kommet fram til, sier Olsen.

Spenning

De ni medlemmene av bispedømmerådet skal nå stemme på tre kandidater av de som har sagt seg villig til å stille.

— Vi ender opp med minimum tre, men mer sannsynlig fem kandidater. Jeg kan love at vi har gode kandidater å velge mellom. Men navnene får du ikke før klokka 14 på fredag, sier Olsen.

Hvis mange nok er misfornøyde med kandidatene, finnes det én mulighet til å supplere kandidater etter fredagens nominasjonsmøte.

— Hvis minst hundre stemmeberettigede ved bispevalget, i minst tre prostier, samler seg om en felles ny kandidat innen tre uker etterpå, kan de fremme et ekstra kandidatur, sier Olsen

Det knytter seg ekstra stor spenning til akkurat dette bispevalget, siden det blir første gangen kirken får styre prosessen uten innblanding fra kirkeministeren. De siste årene har det kommet inn flere medlemmer av bispekollegiet med en nokså liberal profil. Innsettelsen av Erling Pettersen i Stavanger etter inngripen fra Trond Giske, førte til mye diskusjon.

Flere takket nei

Mange av de som er blitt nevnt som gode kandidater, har sagt nei til å være med i kampen om å bli biskop i Agder. Blant dem er tidligere miljøvernminister fra SV, Helene Bjørnøy.

— Jeg ble spurt om å være med, men takket nei ut i fra en totalvurdering, sier Bjørnøy.

MF-rektor Vidar Leif Haanes har ifølge Agderposten også blitt spurt og takket nei. Det samme har Kjetil Aano som var favoritt til å bli biskop i Stavanger.

Tidligere domprost i Kristiansand, Dag Nordbø, sier til Fædrelandsvennen at han tidlig i prosessen gav beskjed om at han ikke var aktuell. Det samme gjorde Bjarne Sveinall, domprost i Kristiansand og fungerende biskop.

Sentrumsprest i Trefoldighet menighet i Oslo, Per Arne Dahl, er fortsatt blant favorittene. Han vil ikke gi noen uttalelser i saken nå. Det vil heller ikke Erik Wirgenes, avdelingsleder i Kirkerådet.

Ludvig Bjerkreim, prost i Sandens blir også nevnt som en kandidat. Han var kandidat til å bli biskop i Stavanger, men vil ikke kommentere om han stiller i Agder. Det samme gjelder leder i Sjømannskirken Audun Myhre og prost i Mandal Stein Reinertsen.

En annen aktuell kandidat som ikke vil uttale seg, er Bård Mæland, rektor ved Misjonshøgskolen.

Anne-May Grasaas ved Trefoldighet menighet i Oslo og prost i Skien, Morten Fleischer, har også blitt nevnt som aktuelle kandidater. Grasaas har ikke vært tilgjengelig for kommentar, mens Fleischer ikke ønsker å kommentere om han er aktuell.