KRISTIANSAND: – Jeg er ganske stolt av den jobben jeg har gjort og den forliksavtalen vi inngikk med Color Line. Mer ønsker jeg ikke å si før kommunerevisjonens rapport er offentliggjort, sier havnedirektør Stein E. Haartveit, på spørsmål om hvordan han vurderer jobben han har gjort som sjef i havna.

Forlik på 18 millioner

I dag starter ankesaken i Agder lagmannsrett mellom Kristiansand Havn KF og Fjord Line. Samtidig er det ventet at kommunerevisjonen vil legge fram sin rapport om havnedirektørens rolle, og hvorvidt han har gått ut over sin fullmakt, senere denne uken. Et enstemmig kontrollutvalg gikk i september i fjor inn for å la kommunerevisjonen undersøke om regnskapene for Kristiansand havn i perioden 2006 – 2009 var korrekte. I tillegg fikk Vidar Kleppe et flertall av medlemmene med på å undersøke hva som skjedde da havnas administrasjon, med havnedirektør Haartveit i spissen, inngikk et forlik med Color Line i januar 2009. Color Line hadde på det meste holdt tilbake 18 millioner kroner som skulle vært betalt i havneavgifter. Striden dreide seg om investeringer i havna og om den såkalte fortrinnsretten til Color Line. I forliket blir havna og Color Line enige om tilbakebetalingen av pengene selskapet skyldte havna.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, får Haartveit i utkastet til rapporten kritikk for måten han har håndtert striden med Color Line på. Kritikken dreier seg om at han ikke informerte havnestyret godt nok om forliksavtalen, og at han handlet ut over sine fullmakter. Haartveit selv bekrefter å ha lest gjennom utkastet til rapporten, men nekter å gi ytterligere kommentarer.

Heller ikke havnestyrets leder Terje Frigstad ønsker å kommentere kommunerevisjonens rapport før denne er offentlig.

Mener alt er gjort riktig

– Det blir helt galt av meg å kommentere en rapport som ikke er endelig og heller ikke offentliggjort ennå. Men jeg mener selv at jeg ikke har gått ut over min fullmakt, jeg har rapportert på korrekt måte i årsmeldingene og jeg har informert styret om forliksavtalen med Color Line, sier Haartveit.

– Alle punktene i forliksavtalen?

– Jeg ønsker ikke kommentere enkelthetene i avtalen.

– Kilder Fædrelandsvennen har snakket med sier havnestyret ikke ble informert godt nok om alle punktene i forliksavtalen?

– Jeg ønsker ikke kommentere uttalelser fra kilder dere har snakket med. At andre velger å kommentere en rapport som ikke er endelig og heller ikke offentlig, er én ting. Jeg ønsker ikke det. Men jeg svarer mer enn gjerne på spørsmål når rapporten er offentlig, svarer Haartveit.

Benekter press

Forliksavtalen mellom Kristiansand havn KF og Color Line dreier seg om 18 millioner kroner. Det går fram i et brev fra Color Lines advokater i BA-HR fra 2008. Der står det at rederiet holdt tilbake penger overfor Kristiansand havn KF fordi Color Line ikke fikk en førsterett i havna. Situasjonen var så spent at Color Line i 2008 truet med å flytte trafikk til Larvik og redusere trafikken fra Kristiansand havn utenom høysesongen. Dette går fram av korrespondanse mellom Kristiansand havn og Color Line. Men havnedirektøren benekter at Color Line har lagt press på havna.

– Det har ikke forekommet noe utidig press, Color Line har vært proffe hele veien, sier Haartveit.