KRISTIANSAND: Den 20 år gamle skoleeleven ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud. De to første ukene må sones i full isolasjon av hensyn til etterforskningen. 20-åringen er siktet for forsøk på overfallsvoldtekt, men nekter straffskyld.

Under fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett kom det fram at den fornærmede jenta plukket ut siktede under fotokonfrontasjon.

Plukket ut siktede

— Det vises til at fornærmede har pekt på siktede som en av flere mulige gjerningsmenn ved fotokonfrontasjon, skriver tingrettsdommer Per O. Refsalen i fengslingskjennelsen.

Under fengslingsmøtet skal 20-åringens forsvarer, Trond Wåland, ha uttalt at fotokonfrontasjonen svekker politiets bevis mot hans klient. Wåland mener 18-åringen utelukkende burde plukket ut bilde av siktede dersom hun er sikker på at det var han som forgrep seg på henne. Forsvareren påpekte også at jenta skal ha sagt at det var dårlig lysforhold som hindret henne i å gi en fullgod beskrivelse av gjerningsmannen.— Retten har merket seg at siktede har nektet all straffskyld. På den annen side er det en rekke momenter i saken som peker i retning av at siktede med skjellig grunn kan knyttes til dette forholdet, skriver Refsalen.

Refsalen nevner blant annet at flere vitner uavhengig av hverandre har pekt på siktede som gjerningspersonen.

Ga politiet passord

I kjennelsen går det også fram at 20-åringen har gitt politiet tilgang til alt av datautstyr. Dette gjelder både passord til mobiltelefon, epostkontoer og Facebook-konto. Han skal også ha gitt politiet navn på en rekke vitner som skal ha vært sammen med siktede på russefesten.

— Siktede tilbakeviser at det foreligger gjentakelsesfare. Han erkjenner at han ikke alltid har vært "verdens beste gutt", men det å begå seksuelle overgrep mot kvinner er "overhodet ikke han", skriver tingrettsdommeren.

20-åringen benektet enhver befatning med forholdet da han forklarte seg i retten.— Utover det legger han til at han urettmessig er blitt utpekt som gjerningsmann av personer som har basert seg på rykter og antakelser, skriver Refsalen i kjennelsen.

Ga politiet medhold

Til tross for innvendingene til den siktedes og hans forsvarer, kom retten til at det ikke var et uforholdsmessig inngrep å fengsle 20-åringen i fire uker med brev- og besøksforbud. Retten mente også det var riktig å undergi siktede full isolasjon de to første ukene.

— Retten finner at det av hensyn til etterforskningen er viktig at siktede ikke gis anledning til å kommunisere med andre vitner via andre innsatte. Det vises her til at det gjenstår en rekke vitneavhør. Saken er meget alvorlig med strenge strafferammer, skriver Refsalen.

Det var søndag formiddag at en 18 år gammel russejente møtte opp ved Kristiansand politistasjon og anmeldte voldtekten. Jenta hadde da blitt undersøkt ved voldtektsmottaket. 18-åringen ga en detaljert beskrivelse av gjerningsmannen.

Politiet etterlyste tirsdag ettermiddag tips fra publikum. I løpet av kvelden navnga russ 20-åringen overfor politiet. Mannen ble pågrepet på skolen han går på i 11-tiden onsdag