VENNESLA: Mandag åpner sykehusdirektøren det første "Øyeblikkelig hjelp"-tilbudet i Agder. Som et ledd i samhandlingsreformen er alle landets kommuner lovpålagt å etablere denne tjenesten fra 2016. ## Kommunalt døgntilbud

— Vennesla og Iveland er først ute i Agder. Hvis vi ikke skulle få det til i Vennesla, som har landets største legesenter, så blir det vanskelig, mener helse- og omsorgssjef i Vennesla Ragnhild Bendiksen.

ÅPENT: Helse- og omsorgssjef Ragnhild Bendiksen foran Venneslaheimen, som natt til tirsdag åpner for øyeblikkelig hjelp. Vennesla og Iveland prøvestarter døgntilbudet som skal være etablert i alle kommuner fra 2016. Foto: Frode Lindblom

— Fra natt til tirsdag vil Venneslaheimen kunne ta i mot pasienter direkte fra legevakten. Øyeblikkelig hjelp er et kommunalt tilbud om akutt hjelp til pasienter med et kjent sykdomsforløp, forteller kommunelege Per Kjetil Dalane.

Mindre trykk på sykehus

Ett av målene med satsingen er å gi innbyggerne raskere hjelp og ikke minst dempe trykket på sykehussenger.

Ifølge Dalane vil kommunene overta noen lokalsykehusfunksjoner.

I Vennesla står to senger klare.

Spleiselag

— Vi har ansatt ny nattevakt. Det skal også være en sykepleier på vakt døgnet rundt, opplyser Bendiksen.

Satsingen på øyeblikkelig hjelp er et spleiselag mellom Helsedirektoratet og Sørlandet sykehus. De går inn med til sammen tre millioner.

Pasienter med avklart diagnose

— Hvem passer tilbudet for?

— Det er pasienter med en avklart diagnose, med en akutt forverring, kols, lungebetennelse, allergireaksjon og underernæring, for å nevne noe, forteller Ragnhild Bendiksen.

Helse- og omsorgssjefen tror det blir fantastisk bra å få et slikt tilbud der du bor. Liggetiden på Venneslaheimen vil bli maks 72 timer.

- Eldre vil dominere

— Det vil bli en forsiktig oppstart. Så vil det vise seg etter hvert hvordan vi kan bruke dette tilbudet. Tanken bak øyeblikkelig hjelp er at kommunene skal kunne ta i mot syke på kort varsel, sier kommunelegen.

Øyeblikkelig hjelp skal være et tilbud for alle.

— Det skal være for pasienter i en mellomtilstand, som er for skrøpelig til å være hjemme, men som ikke trenger et sykehustilbud. Det er med tanke på alle, men de eldre vil nok dominere, sier Per Kjetil Dalane.