Mannen i 40-årene startet som avisbud i 2008 og han endte med personlig konkurs i 2012. Han sitter igjen med en gjeld på cirka 1,3 millioner kroner.

I perioden som avisbud klarte mannen ikke, på grunn av manglende bakgrunn, å følge opp kravene om regnskap, momsinnbetaling og innberetninger til skatte— og avgiftsmyndighetene. Tingretten mente at 75 dagers ubetinget fengsel var passende straff. Men det mener lagmannsretten er for strengt.

"I vurderingen er det lagt vekt på at vi har å gjøre med en person uten bakgrunn eller kunnskap om næringsvirksomhet, og som ble pålagt å etablere eget foretak for å få en stilling som avisbud. Resultatet ble at oppdragsgiveren ved dette slapp ansvaret og utgiftene i et ellers normalt arbeidsgiver-/arbeidstakerforhold, mens vedkommende ble sittende med regnskaps- og innberetningsansvaret. Det hele fremsto som en konstruksjon der den reelle situasjon lå nærmest et rent ansettelsesforhold enn et kontraktsforhold mellom forretningsdriftene", heter det i dommen.

Lagmannsretten har merket seg at selskapet den domfelte var avisbud for senere har utstyrt budet meg oppdragsgiverens bil, med påfølgende mindre ansvar. Retten konstaterer nå at "hans ansvar er begrenset til å besørge distribusjon av aviser".

I stedet for fengselsstraff ble reaksjonen 75 timers samfunnsstraff.