KRISTIANSAND: — Virkestoffet i fleinsopp er narkotika, og 18-åringen vi har hatt inne til avhør sier at det var hans mening å bruke stoffet på en ulovlig måte som rusmiddel. Derfor kan han bli straffet. Det sier førstebetjent Øystein Jørgensen ved narkotikaavsnittet på Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

Gjennom opprullingen av en annen narkotikasak i et ungdomsmiljø i Kristiansand, kom politiet over fleinsoppen hos 18-åringen. Gutten er tidligere kjent for politiet for en rekke taggesaker og narkotikaforbrytelser.

Plukket på Bystranda

— Det er ikke ukjent fra oss at mange er på jakt etter fleinsopp. Selv hevder 18-åringen at han har plukket soppen på Bystranda. Men vi har ikke særlig tro på at soppen vokser akkurat der, sier førstebetjenten.

— Det vi vet om fleinsopp og bruken er at den tørkes og kan brukes i matretter. I forhold til rusbruk er det vel mer vanlig å bruke den som en slags tedrikk. Å røyke fleinsopp er også en rusmetode.

- Hvilken rus oppnås?

— Virkestoffet er på narkotikalista, og det er sentralstimulerende og kan gi hallusinasjoner og psykoselignende reaksjoner, sier Jørgensen.

Fleinsoppen som politiet beslagla skal nå sendes til Kripos for analyse.

Ikke i skogen

Ifølge Wikipedia er Spiss fleinsopp, med latinske navnet psilocybe semilanceata,er en psykoaktiv sopp som inneholder stoffet psilocybin, som gir en LSD-lignende rus ved inntak. Den har vært kjent under navnet «spiss fleinsopp» siden 1960-tallet, men var relativt anonym fram til medieoppslag om virkningene i 1977. Den vokser i åpent landskap, aldri i skogen, på gjødslede plener og ofte på beitemarker som har blitt gjødslet av sauer og kyr, selv om den aldri vokser på selve ekskrementene. Den vokser også på halm.